Svenske ministre afskediges efter historisk IT-skandale - regeringen bliver

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) oplyser på et pressemøde, at to ministre træder tilbage i kølvandet på den IT-skandale, der har rystet landet.

Statsminister Stefan Löfven holder tirsdag formiddag pressemøde, hvor han lancerer en regeringsrokade i kølvandet på en stor IT-skandale. Til højre for ham står social-, sundheds-, og idrætsminister,  Annika Strandhäll, der får mere ansvar i den nye regering, og Morgan Johansson, der bliver justits- og indenrigsminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: 11720 Erik Simander/TT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske statsminister Stefan Löfven efterkommer delvist oppositionens krav om at afskedige ministre oven på en stor IT-skandale om lækage af følsomme oplysninger, der har truet regeringens overlevelse. Det oplyser statsministeren på et pressemøde torsdag formiddag ifølge svenske medier.

De to ministre, der må forlade regeringen, er infrastrukturminister Anna Johansson (S) og indenrigsminister Anders Ygeman (S).

Den borgerlige opposition i Sverige havde truet med et mistillidsvotum til statsministeren, hvis han ikke afskedigede både infrastrukturministeren, indenrigsministeren, men også forsvarsminister Peter Hultqvist (S). Sidstnævnte holder Stefan Löfven dog hånden over.

»Hultqvist har været med til at styrke tilliden til den svenske forsvars- og sikkerhedspolitik markant . Han er dybt respekteret i store kredse. Og han er ikke ansvarlig for den myndighed, hvor misbruget fandt sted,« siger Stefan Löfven  og kalder et mistillidsvotum for »helt useriøst« ifølge Svenska Dagbladet.

Selv siger Peter Hultqvist, at der er behov for kontinuitet på posten som forsvarsminister.

»Det er min mission og det, det svenske folk fortjener,« siger han på pressemødet.

Stefan Löfven laver en større rokade af ministrene, således af Tomas Eneroth bliver ny infrastrukturminister, mens Morgan Johansson bliver både justits- og indenrigsminister, og Helene Fritzon bliver migrationsminister.

Derudover stopper sundhedsminister Gabriel Wikström, der har været sygemeldt siden maj. Han stopper af helbredsmæssige årsager.

Skandalen handler om Transportstyrelsens lemfældige omgang med fortrolige oplysninger. Da data i 2015 skulle outsources fra Transportstyrelsen til IBM var generaldirektør for Transportstyrelsen, Maria Ågren, bekymret for tidsplanen. Hun besluttede derfor, at man undtagelsesvist skulle se bort fra love og retningslinjer for sikkerhedsgodkendelse ved adgang til personfølsomme oplysninger.

Det har betydet, at et ukendt antal medarbejdere hos IBM og underleverandørerne i blandt andet Tjekkiet, Rumænien og Serbien i månedsvis havde fuld adgang til følsomme oplysninger hos Transportstyrelsen.

Oplysninger om folk, der lever på hemmelige adresser med hemmelige identiteter, kørekortregistre, registre over militære køretøjer, svenske jagerpiloters identitet og personer i politiets registre. Det rapporterer svenske medier.

Det svenske efterretningsvæsen Säpo blev opmærksom på risikoen for lækage i efteråret 2015 og indledte en undersøgelse. I januar 2017 førte det til afskedigelse af Maria Ågren, og tidligere denne måned blev hun desuden idømt en stor bøde for at have brudt loven. Hun skal betale 70.000 svenske kroner i dagsbøder på grund af sin »grove uagtsomhed«.

Statsminister Stefan Löfven (S) fastholder, at han og den ansvarlige infrastrukturminister, Anna Johansson (S), først blev orienteret om sagen i janauar 2017. Det til trods for, at forsvarsminister Peter Hultqvist (S) blev adviseret i marts 2016, ligesom indenrigsminister Anders Ygeman (S) også fik kendskab til sagen i 2016.

Opdateres...