Svenske medier: Politi efterforsker terrortrussel i Stockholm

Et forestående terrorangreb mod den svenske hovedstad bliver ifølge svenske medier i øjeblikket undersøgt. Svensk sikkerhedspoliti er angiveligt i forhøjet beredskab. Sikkerhedsniveauet er dog uændret.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen. Den svenske sikkerhedstjeneste er ifølge Expressen blevet kontaktet af de irakiske myndigheder for nyligt med informationen om, at syv-otte personer med tilknytning til terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS), skulle være rejst ind i Sverige med henblik på at udføre et terrorangreb (arkivfoto).
Læs mere
Fold sammen

Det svenske sikkerhedspoliti, Säpo, har angiveligt fået oplysninger om et forestående terrorangreb mod Stockholm, og svensk politi er i en form for »standby-mode«, mens oplysningerne undersøges. Det skriver det svenske medie Aftonbladet.

Hverken Säpo eller den nationale politienhed, Noa, vil be- eller afkræfte oplysningerne, men begge bekræfter på Twitter, at sikkerhedspolitiet har modtaget nogle vigtige oplysninger, som ikke kan affejes.

I et kort interview med det svenske medie Expressen kommer Simon Bynert fra Säpos presseafdeling med en sparsom uddybning:

Oplysningerne kan ikke »affejes«

»Jeg kan bekræfte, at vi arbejder intensiveret for at vurdere de oplysninger, vi har fået,« siger han.

Vurderer I, at informationerne er alvorlige?

»Det eneste, jeg kan sige, er, at vi ikke har været i stand til at affeje dem.«

Du kan ikke bekræfte, at det drejer sig om et muligt terrorangreb?

»Nej, jeg vil ikke komme ind på, hvad det er for en type information,« siger han og fortæller desuden, at det ikke er unormalt, at sikkerhedspolitiet modtager informationer om terrortrusler.

Syv-otte IS-sympatisører under mistanke

Den svenske sikkerhedstjeneste skulle ifølge Expressen være blevet kontaktet af de irakiske myndigheder for nyligt med informationen om, at syv-otte personer med tilknytning til terrorbevægelsen Islamisk Stat (IS), skulle være rejst ind i Sverige med henblik på at udføre et terrorangreb.

Angrebene skulle ifølge mediet være planlagt mod »bløde« - det vil sige civile - mål i den svenske hovedstad.

»Informationerne bliver taget ekstremt alvorligt i Sikkerhedspolitiet. Det er ikke almindeligt med denne type information,« siger en kilde til Expressen.

Derfor er flere enheder i svensk politi også i forhøjet beredskab tirsdag. Forsvaret har angiveligt en helikopter klar, man kan sætte ind, hvis det skulle blive nødvendigt, og svensk politi er i en slags »standby-mode«, indtil oplysningerne er undersøgt. Konkret betyder det, at politiet har mulighed for at hive hele regionens ressourcer ind.

Samme sikkerhedsforanstaltninger tager man dog også ved store fodboldkampe, Eurovision-arrangementer og royale fødselsdage, oplyser talsperson for Stockholms politi, Carina Skagerlind, ifølge Aftonbladet til TT, og understreger derved, at der i sig selv ikke er noget »usædvanligt« ved det ekstra mandskab.

Trusselsniveauet er uændret

Ifølge Expressens oplysninger rejste repræsentanter for Säpo mandag til Irak for at tjekke nogle af de informationer, tjenesten har modtaget. Sikkerhedstjenesten skriver desuden i en pressemeddelelse, at man har gang i internationale samarbejder i sagen.

De svenske myndigheder samarbejder tættere end normalt om de nye oplysninger, skriver de svenske medier, men myndighederne vil altså ikke fortælle, hvorfor. Heller ikke den svenske indenrigsminister Anders Ygeman har ønsket at kommenterer sagen.

Sagen påvirker »på nuværende tidspunkt« ikke trusselsniveauet i Sverige, der tirsdag morgen er uændret. Det skriver sikkerhedspolitiet i en pressemeddelelse. Heller ikke i svenske flygtningelejre er niveauet ændret, oplyser Swedaria, der driver 10 flygtningelejre i Sverige.

Svensk politi vil ikke oplyse, om sikkerhedsniveauet er øget i dele af Stockholm. Der er ikke oplysninger om, at man skal holde sig fra særlige områder i Sverige.