Svenske medier har holdt godt øje med valget: »Danskernes klima-angst afgjorde det«

Svenske medier bider særligt mærke i én sag, som de mener afgjorde det danske folketingsvalg: Klimaet. Nu spekulerer de i, om der venter »svensk kaos« forude i regeringsforhandlingerne.

Mette Frederiksen ankommer til Socialdemokratiets valgfest i Fællessalen. Og med sine 41 år står hun til at blive Danmarks yngste statsminister nogensinde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Det er ikke kun i de danske medier, at rød bloks store valgsejr trækker overskrifter.

Også hos vores naboer i Sverige bliver der lagt mærke til valgresultatet, som kan tildele Mette Frederiksen (S) statsministerposten de næste fire år, mens DF får massiv tilbagegang.

De svenske medier bider særligt mærke i én sag, som, de mener, har afgjort det danske valg: klimaet.

Indvandring og velfærdsdiskussioner har fyldt under den danske valgkamp, og nye partier som Nye Borgerlige, der ønsker asylstop, og Stram Kurs, som vil forbyde islam, har trukket overskrifter. Men i sidste ende var det »danskernes klima-angst,« der afgjorde valget, vurderer SVT i en analyse.

»Det er fremfor alt de rødgrønne småpartier som Enhedslisten, SF og det socialliberale Radikale Venstre, som har plukket vælgere,« skriver SVT i sin analyse af valget.

»Og med stor sandsynlighed var det endda klimaet, som bankede sømmet i kisten på Dansk Folkeparti, der gik fra at være Danmarks næststørste parti ved seneste valg til at få under ti procent af stemmerne nu,« lyder det desuden.

Ifølge SVT er det netop Kristian Thulesen Dahls (DF) manglende klima-fokus under valgkampen, som har fået danskerne til at fravælge ham.

»Nu ser DF ud til at synke lige så hurtigt, som Danmark ville gøre, hvis klimaet blev to grader varmere.

Hos svenske Expressen venter man i spænding på at se, om der nu vil opstå et »svensk kaos« under regeringsforhandlingerne i Danmark. Her spekuleres der i, om det kan tage flere måneder at danne et regeringsflertal på tværs af rød blok - ligesom det tog flere måneder for svenskerne at sammensætte deres regering efter sidste valg.

Flere af partierne i rød blok har nemlig stillet ufravigelige krav til Mette Frederiksen (S), hvis de skal lægge deres mandater til en regering med hende som statsminister. Både Radikale Venstre og Enhedslisten har krævet et opgør med Socialdemokraternes udlændingepolitik, og Radikale Venstre har i øvrigt stillet krav om en anderledes økonomisk politik.

Frederiksen har imidlertid selv fastholdt, at hun som et udgangspunkt vil danne en Socialdemokratisk mindretalsregering.

Hos norske NRK er det Mette Frederiksens alder, der får opmærksomhed. Den 41-årige Socialdemokrat kan nemlig blive Danmarks yngste statsminister nogensinde - hvis altså hun formår at komme gennem regeringsforhandlingerne, som også NRK forudser vil blive hårde.

»Både partier til venstre for hende, SF og Enhedslisten, og særligt det midtersøgende Radikale Venstre har haft et godt valg. De vil gå ind i forhandlingerne med stor selvtillid og hårde krav. Og, som det er tilfældet i den økonomiske politik, stikker deres krav i forskellige retninger,« skriver NRK:

»Det vil kræve både kløgt og mod fra Mette Frederiksen af hale forhandlingerne i land.«

Britiske The Guardian læser rød bloks valgsejr som symptomatisk for en nordisk trend: Tværs over Norden har vælgerne nemlig fravalgt populismen og tilvalgt den skandinaviske velfærdsmodel, skriver avisen.

Den konklusion er blandt andet funderet på DFs tilbagegang, at Stram Kurs ikke kom ind i Folketinget, og at Danmark, som det tredje nordiske land i år, har givet flertal til venstrefløjspartier, som har lovet flere penge til velfærd. Det er også tilfældet i Sverige og Finland, skriver The Guardian.

Også hos hollandske Volkskrant lyder det, at »populisterne på højrefløjen« har fået et slag i Danmark. Her bliver blandt andet Dansk Folkeparti betegnet som et populistisk parti, der har fået massiv tilbagegang.

Men Volkskrant forklarer ikke DFs tilbagegang med et manglende fokus på klima. Det skyldes såmænd bare, at Dansk Folkeparti har udspillet sin rolle i dansk politik:

»Det lader til, at Dansk Folkeparti er blevet offer for sin egen succes,« skriver den hollandske avis.

For mens Dansk Folkeparti har været »toneangivende« i den danske politiske debat om immigration og integration siden begyndelsen af 2000erne, skriver Volkskrant, er der ikke meget tilbage at udrette på området.

»Det har ført til så hårde stramninger i dansk asyllovgivning, at det næsten er umuligt for Danmark at forfølge flere uden at være i strid med internationale konventioner,« skriver Volkskrant.