Svenske feminister: Vi har fremtiden for os

Det lykkedes ikke Feministisk Initiativ at komme i Riksdagen, men partiet står stærkt lokalt og blandt de unge. Herhjemme vil Alternativet samarbejde med de svenske feminister.

Feministisk Initiativs leder, Gudrun Schyman, fandt smilet frem søndag aften, selv om partiet ikke kom i Riksdagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAJA SUSLIN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»STAY PINK« står der på Feministisk initiativs Facebook-side ledsaget af en stor, pink firkant.

Partiets karakteristiske lyserøde farve, der skal signalere kvinders ligestilling, har tiltrukket mange svenskere op til søndagens valg. Men med 3,1 af stemmerne kom Feministisk Initiativ (Fi) dog ikke over spærregrænsen, der er på fire procent - det dobbelte af den danske.

Partiet, der har haft stor fremgang i løbet af 2014 med en medlemsskare støt voksende fra 2.000 til næsten 21.000, er da også skuffet over søndagens resultat.

»Vi må erkende, at vi er lidt skuffede, det må vi. Hvad betyder så det her resultat? At arbejdet er langsigtet, og at vi er mange, som ved det. Vi er mange, der har arbejdet i mange år. Det mest afgørende er ikke et par år her eller der, men derimod hvad der sker i vore hjerter, når vi arbejder sammen. Det er en lang proces,« sagde partiets leder Gudrun Schyman til sine tilhængere efter valget.

Og der er da heller i

Ingen opgivende miner at spore i Fi, der har klaret sig godt i de store byer. Søndag aften stemte svenskerne også kommunalt, og her fik partiet ifølge svensk TV tre mandater både i Stockholm og Gøteborg samt to i Malmø. Desuden har Fi fået ni procent af førstegangsvælgernes stemmer ved rigsdagsvalget.

»Vi har fremtiden for os,« lød det efter valget fra feministerne, der understreger, at de fremover vil bruge fremgangen til at mobilisere sig lokalt og regionalt.

Herhjemme er Uffe Elbæk, initiativtager bag partiet Alternativet, »meget ærgerlig« over, at Fi ikke kom i Riksdagen. Havde han boet i Sverige, ville han have stemt på feministerne, og både politisk og organisatorisk er han inspireret af deres arbejde:

»Det har på alle måder været meget inspirerende at se, hvordan de har arbejdet med at få folk, der førhen ikke har været politisk aktive, gjort aktive. Deres græsrodsopbygningsstrategi synes jeg, at man som politisk parti i Danmark kan lære rigtig meget af,« siger Uffe Elbæk.

Han er især imponeret over, hvordan Fi i hans øjne har formået at nuancere ligestillingsdebatten.

»De har været så skarpe på ligestillingspolitikken og har bredt den ud fra at være en snæver diskussion om køn til at sige, at det ikke kun handler om køn - det handler også om etnicitet, om sociale forskelle og om hvordan vi får et mere ligeværdigt samfund,« siger han og fremhæver, at Alternativet i fremtiden vil knytte tættere bånd til de svenske feminister.

»Begge partier har øje for hinanden, og vi er enige om, at nu når valget er overstået, skal vi i gang med en mere struktureret måde at dele erfaringer på,« fortæller Uffe Elbæk.