Svenske demonstranter i antijødiske tilråb: »Desværre ikke første gang«

Svensk politi undersøger antisemitiske tilråb, som blev hørt fra demonstranter under fredagens uroligheder i Malmø. Terrorforsker efterlyser, at Malmøs bystyre griber ind.

Voldsomme uroligheder fandt sted i Malmø i fredags, efter at danske Stram Kurs-medlemmer var dukket op i gaderne for at brænde koraner af. Det var dog ikke kun Stram Kurs, demonstranterne tordnede imod. Nogle af dem råbte også antisemitiske tilråb, lyder det fra politiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens himlen bag dem er oplyst af flammer, går en gruppe demonstranter med næverne i vejret i Malmø.

De er på gaden, fordi en gruppe danske Stram Kurs-medlemmer er kommet til byen for at brænde koraner af i et udsat boligkvarter, Rosengården. Det er dog ikke danskerne, de råber ad – de råber ad jøderne.

»Jøder, husk Khaybar,« råber de i kor på arabisk, som man kan se på en video, der siden fredag er blevet delt på sociale medier:

»Muhammeds hær vender tilbage.«

Voldsomme uroligheder brød ud i Malmø fredag med flere end 300 deltagere. Det er dog ikke kun dem, der har smadret lygtepæle, sat ild til dæk og kastet sten og fyrværkeri mod politiet, som nu bliver efterforsket.

Det gør den gruppe, der råber på videoen også, for slagråbet er antisemitisk, mener det Jødiske Centralråd i Sverige.

Selv om politiet endnu ikke har modtaget en anmeldelse, efterforsker det altså hændelsen, har politiets talsperson forklaret til blandt andet Expressen.

»Alle, som modtager anmeldelser fra offentligheden, har fået besked på at være særligt opmærksomme på hændelser, der kan tolkes som hetz mod en folkegruppe,« forklarer talsperson Ewa-Gun Westford til Expressen.

»Absolut nødvendigt«

Khaybar, der ligger i det nuværende Saudi-Arabien, og som demonstranterne råber, at jøderne skal huske, var stedet, hvor jøder i året 628 blev dræbt af profeten Muhammed og hans hær.

Det Jødiske Centralråd tolker på den baggrund slagråbet som en antisemitisk opfordring til »mord på og udrensning af jøder«:

»Desværre er dette ikke første gang, at en folkemængde har messet had mod jøder i Malmø,« skriver det Jødiske Centralråd på sin hjemmeside om hændelsen:

»Det er absolut nødvendigt, at politiet har mulighed for at gribe ind mod individer, som gør sig skyldige i hetz mod befolkningsgrupper – også hvis dette fremføres på et andet sprog end svensk,« fortsætter teksten.

Den anerkendte svenske terrorforsker Magnus Ranstorp har kommenteret de antisemitiske tilråb, ifølge Expressen.

»Jeg vil se virkningsfulde indgreb fra Malmøs politiske ledelse mod denne dybe og ækle antisemitisme. Sæt nu foden ned!« skriver han på Twitter.