Svensk vurdering: Kan vise sig, at ni ud af ti smittede næsten ingen symptomer har

Smittespredningen af coronavirus foregår i det skjulte, og flere lande i Europa indleder nu testforsøg for at finde ud af, hvor stort coronamørketallet reelt er.

 

Covid-19 kan i mange tilfælde være aldeles usynlig. Flere studier har vist, at det langtfra er alle, der mærker symptomer, selv om de er blevet smittet.

Ifølge Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, kan det vise sig, at helt op til ni ud af ti smittede ingen symptomer har. Det forklarer han onsdag i et interview til Sveriges P1 Morgen:

»Smittespredningen finder sted i samfundet, uden at vi ser den. Det kan vise sig, at op til ni ud af ti smittede muligvis ikke har mange synlige symptomer,« vurderer han i interviewet.

Nøjagtigt hvor mange smittede, der ingen symptomer udviser, er stadig uvist, forklarer Tegnell.

»For at finde ud af dette, bliver man nødt til at teste store grupper for antistoffer i blodet. Det er vi i gang med, så måske vi snart ved det,« siger Anders Tegnell.

Modsat Danmark, USA og flere andre lande har Sverige hverken lukket skoler, barer eller restauranter, og borgere må stadig forsamle sig, såfremt forsamlingen er på højst 50 personer. Svenskerne opfordres dog til at holde afstand, blive hjemme og undgå at rejse.

Hvem, der slipper bedst ud af coronakrisen, vil de kommende uger og måske måneder vise, når tal og kurver over antallet af smittede og døde vil blive gransket og fortolket. Onsdag morgen er knapt 7.700 personer konstateret smittet med covid-19 i Sverige, mens 590 personer er døde.

I Danmark er myndighederne begyndt at teste for antistoffer blandt bloddonorer. De foreløbige resultater viser, at der kan være væsentligt flere smittede i Danmark, end man hidtil har antaget.

Tirsdag vurderede Statens Serum Institut (SSI) således i en ny rapport, at antallet af smittede med coronavirus kan være 30 til 70 gange højere, end man hidtil har formodet.

I den forgangne uge har SSI undersøgt antistoffer blandt 1.000 bloddonorer i Region Hovedstaden. Undersøgelsen viste, at 3,5 procent af de undersøgte allerede havde været smittet med coronavirus.

Kan dette tal overføres til befolkningen i hele regionen som helhed, vil det svare til, at 65.000 personer allerede 26. marts kan have været smittet med coronavirus. På dette tidspunkt var 917 bekræftet smittet i Region Hovedstaden.

I Sverige opfordres personer med milde symptomer til at blive hjemme i stedet for at opsøge læge – og man forventer også på den baggrund, at antallet af smittede er væsentligt højere.

Tirsdag annoncerede den svenske pendant til Sundhedsstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, at man nu vil teste vilkårligt for covid-19 i befolkningen og sende 4.000 hjemmetests ud til svenskere på tværs af landet for at få et indtryk af det reelle smittebillede i landet.

Et lignende forsøg er nu også indledt i Spanien, som er blevet hårdt ramt af coronavirus. Flere end 140.000 er i Spanien konstateret smittet med coronavirus, men det reelle antal smittetilfælde kan være langt, langt højere, skriver El País. Faktisk forventes mere end 90 procent af landets smittede at være gået under radaren og er derfor aldrig blevet registreret.

Derfor skal 62.400 personer – cirka 30.000 familier – nu testes for coronavirus i løbet af de næste tre uger i Spanien.