Svensk valg skal undersøges

Stemmesedler blev glemt i bankbokse og andre blev kendt ugyldige. Folkpartiet fra Reinfeldfs borgerlige alliance vil klage over valget.

Foto: BJORN LARSSON ROSVALL / SCANPIX. Flere tilfælde af valgsjusk kan i yderste konsekvens føre til omvalg i Sverige.
Læs mere
Fold sammen

Klagerne strømmer ind til myndighederne over afviklingen af søndagens Riksdagsvalg fra borgere og senest fra Folkpartiet.

Ligger der to mandater til den borgerlige alliance i glemte og bortdømte stemmesedler, der skulle have været til Göteborg og i stemmesedler fra valgdistriktet Arvika fra Värmland?

LÆS OGSÅ: Reinfeldt tager ekstra mandat

Det vil det borgerlige Folkpartiet fra statsminister Fredrik Reinfeldts regeringsalliance have afklaret og klager nu officielt til valgmyndighederne over valgresultatet.

Stemmer i pose

Partisekretæren i Folkpartiet, Erik Ullenhag, siger til avisen Dagens Nyheter, at der i første omgang bliver klaget over resultatet i Göteborg, hvor partiet var ni stemmer fra at få et tillægsmandat.

Men  i Värmland har Folkpartier øjene rettet mod pose med stemmer, der i første omgang var kendt ugyldige – uden at være optalt og gennemgået  - nu også er dukket op.

LÆS OGSÅ: Så tæt var Reinfeldt på flertal

Med et valgresultat der blev afgjort af ganske små marginaler - reelt 16 stemmer - og som foreløbig har resultatet i en svensk mindretalsregering, er der i dag fuldt fokus på de større eller mindre uregelmæssigheder, der er kommet frem i forbindelse med optællingerne.

Stemmer i bankboks

Det gælder f.eks. i Halmstad hvor en medarbejder havde lagt 238 såkaldte förtidsröstar i en bankboks på byens rådhus – hvorefter alle glemte alt om poserne med stemmesedler. Efterfølgende har det vist sig, at 29 af sedlerne skulle have været til Göteborg for at blive optalt, skriver avisen Aftonbladet.

LÆS OGSÅ: Svensk miljødronning som kongemager

Stemmerne her kunne teoretisk have påvirket resultatet af Riksdagsvalget, hvor den borgerlige blok er to mandater fra et absolut flertal. Hvis ni af stemmerne var gået til Folkpartiet havde det ene tillægsmandat været hjemme.

Alvorlige sager

Også almindelige vælgere har klaget til valprövningsnämnden, det statslige organ der vurderer om valgproceduren er overholdt. Dette nævn kan siden beslutte, om der skal foretages omvalg i enkelte distrikter, eller i yderste konsekvens betyde nyvalg til Riksdagen.

LÆS OGSÅ:
Thorning: Sverigedemokraterna er vinderen

I nævnet ser den ordførende, Marianna Eliasson alvorligt på de klager der indtil nu er indkommet, herunder de 238 stemmer fra bankboksen.

- Det er klart, at det ikke er acceptabelt, at stemmersedler bliver væk, siger hun til avisen Expressen.