Svensk valg: Fem dramaer der udspiller sig i aften

Det er ikke kun kampen om statsministerposten, der afgøres, når stemmerne tælles op i Sverige i aften. Nedenunder ligger en række dramaer, der er nok så interessante.

Foto: TT NEWS AGENCY

Først og fremmest handler det svanske valg i dag om, hvem der skal lede Sverige de næste fire år. Her har den socialdemokratiske leder Stefan Löfven i månedsvis haft et solidt forspring. Og i de seneste målinger ligger den rødgrønne blok fortsat 6-8 procentpoint foran den borgerlige alliance, så alt tegner til et regeringsskifte. Men derudover udspiller der sin en række mindre dramaer, som man skal holde øje med i aftenens løb,

1. Hvor store bliver Sverigesdemokraterne? I 2010 kom det højrepopulistiske parti, som ingen af de andre vil have noget med at gøre, ind i Riksdagen med 5,7 procent af stemmerne. I dag kan partiet blive mere end fordoblet og ende med de afgørende stemmer, når der skal samles flertal om politiske udspil. I de seneste to uger er partiet ramt af en række skandaler, hvor en stribe af partiets kandidater er blevet smidt ud på grund af racistiske udtalelser. Partiets leder Jimmie Åkeson er blevet afsløret som storspiller. En halv million brugte han sidste år på spil.

2. Kommer Feministisk Initiativ (FI) i Riksdagen? Ved sidste valg fik partiet, som har ligestilling og feminisme på sin dagsorden, under en procent af stemmerne. I flere måneder har FI med den karismatiske og kontroversielle leder Gudrun Schymann ligget på omkring 3,5 procent i målingerne - lige under den svenske spærregrænse på fire procent. Schymann brillerede lørdag aften ved at blive hevet på scenen i Globen i Stockholm af den amerikanske sangstjerne Pharrall Williams. Om det giver hende de sidste procent vil aftenen vise.

3. De store partiers tilbagegang. Socialdemokraterne har sat sig som mål at nå 35 procent af stemmerne. Alt tyder på, at det ikke kan lade sig gøre, og at partiet lander på omtrent det samme katastroferesultat, som den daværende S-leder Mona Sahlin præsterede i 2010, nemlig 30,7 procent. Kommer Socialdemokraterna under det, vil det være historisk ringe. Værre ser det ud for statsminister Frederik Reinfeldt (M). Moderaterna ser ud til at miste en tredjedel af sine stemmer. Ved valget i 2010 fik partiet 30,6 procent, og ifølge målingerne vil partiet i aften kunne komme helt ned på omkring 20 procent. Der spekuleres voldsomt i om Frederik Reinfeldt går af som leder at Moderaterna i aften i tilfælde af et nederlag og massiv tilbagegang for hans konservative parti.

4. Hvem bliver størst? De fleste kommentatorer regner med at Stefan Löfven (S) - hvis han får flertal - vil danne en mindretalsregering med Miljöpartiet. En sådan rødgrøn regering vil få betydeligt større manøvrerum, hvis den mandatmæssigt bliver større end de fire partier i den borgerlige alliance. Og det ligger lige på vippen i målingerne. Under alle omstændigheder skal en rødgrøn regering have støtte af Vänstrepartiet. Men hvis de to kommende regeringspartier er større end Alliancen, vil man kunne regere på Vänstrepartiets passive støtte.

5. Hvem bliver tredjestørst? To partier konkurrerer om at blive det tredje største parti efter Socialdemokraterna og Moderaterna. Det er Sverigesdemokraterne og Miljöpartiet, som i målingerne begge ligger omkring 10 procent. Der er ikke bare prestige forbundet med at vinde bronzemedaljen, men også større indflydelse med besættelse af poster i Riksdagen.