Svensk statsminister: EU må tage ansvar

Sverige og Norge oplever ligesom resten af Europa store udfordringer med flygtningestrømmen. Sverige vil ændre EUs flygtningepolitik, mens norsk partileder vil have et hastemøde om flygtningene.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SVERIGE: Det er ikke kun i Danmark, at flygtningekrisen er det absolut vigtigste punkt på den politiske dagsorden. Også i vores nordiske nabolande, Sverige og Norge, diskuteres det, hvordan man håndterer det stigende antal flygtninge, der krydser grænserne til Nordeuropa.

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, har på et pressemøde mandag morgen argumenteret for, at man skal ændre EUs flygtningesystem på grund af det øgede flygtningepres. Han opfordrer til, at hele EU tager ansvar.

»Verdens flygtningekrise er ikke en europæisk flygtningekrise. Det er en ansvarskrise,« siger Stefan Löfven ifølge Aftonbladet.

»Jeg bliver håbefuld, når jeg hører flere og flere verdensledere sige, at de ønsker at tage mere ansvar, men jeg bliver også bekymret, da der er lande, der løber fra sit ansvar. Ungarn er et af disse,« siger Löfven og sender dermed en stikpille mod Ungarns kontroversielle premierminister, Viktor Orban, der ikke har til hensigt at acceptere EUs forslag til flygtningekvoter.

Tirsdag mødes den svenske statsminister med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, for at diskutere flygtningekrisen - eller ansvarskrisen om man vil.

Sverige og Tyskland er blandt de lande i EU, der modtager den største andel af flygtninge, og landene går ind for en fælles ordning for bindende kvoter, som alle EU-lande skal være med i.

Stefan Löfven mener, at de forpligtelser, som EU-landene hidtil har aftalt på frivillig basis, ikke er tilstrækkelige. Den svenske statsminister ser ifølge Aftonbladet gerne, at de 28 EU-lande i fællesskab vil modtage 100.000 kvoteflygtninge, altså mange flere end de 20.000, som blev vedtaget på EU-topmødet i juni.

I Norge diskuteres det også, hvordan man skal håndtere flygtningestrømmen. Venstres leder, Trine Skei Grande, har i et brev anmodet statsminister Erna Solberg om et ekstraordinært parlamentarisk møde for at diskutere en øget indsats til gavn for de mange flygtninge fra Syrien. Det skriver vg.no.

»Vi beder statsministeren om at tage initiativ til et ekstraordinært møde i Stortinget for at få vedtaget en øget indsats og overskridelser på statsbudgettet for 2015. Dette haster og kan efter Venstres mening ikke vente på, at Stortinget formelt åbner om en måned,« skriver Trine Skei Grande ifølge vg.no.

Norges regering, som består af Erna Solbergs Høyre samt Fremskrittspartiet, annoncerede søndag, at nødhjælpsbudgettet næste år øges med en milliard norske kroner som hovedsageligt skal hjælpe i Syriens nærområder.