Svensk statsminister: Dansk valgkritik er useriøs

Den konservative Fredrik Reinfeldt og Socialdemokraternas leder Mona Sahlin afviser dansk kritik af valgkampen og kalder den for useriøs.

LATVIA FORUM
epa01368074 Prime Minister of Sweden Frederik Reinfeldt waits for the start of The Baltic Sea Region Bussiness Forum in Riga 4 June 2008. EPA/INGA KUNDZINA Fold sammen
Læs mere
Foto: INGA KUNDZINA

Danske politikere, der kritiserer den svenske valgkamp og svenske valgregler, ved ikke, hvad de taler om, og de har ikke fulgt med i valgkampen.

Det mener svenske toppolitikere, med den konservative svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt, og Socialdemokraternas leder, Mona Sahlin i spidsen.

- Jeg mener, at vi har en tilstrækkelig demokratisk tradition i Sverige til at vi kan klare os uden valgobservatører, siger Fredrik Reinfeldt.

Alle kan deltage i debatten

Den svenske statsminister blev tirsdag blev bedt om at kommentere danske VKO-politikeres forslag om, at der skal sendes valgobservatører til Sverige forud for Riksdagsvalget 19. september.

Din mening: Går Sverigedemokraternes valgvideo over grænsen?

- For dem, som følger valgkampen, er det klart, at der er tilstrækkelig plads til, at både partier, der er i Riksdagen, og partier, der forsøger at komme ind, kan udtrykke deres meninger, fortsætter Reinfeldt.

Mona Sahlin, Socialdemokraternas leder, giver heller ikke meget for den danske kritik.

- Det er jo ikke seriøst. Vi har fuldt demokratiske valg i Sverige. Og vi har modet til at tage debatten mod dem, som anvender muslimer til at føre en hetz mod en bestemt befolkningsgruppe. Det er jeg stolt over, siger hun.

Forskel på hetz og ytringsfrihed

Mona Sahlin forsvarer tv-stationen TV4's beslutning om ikke at vise en reklamefilm for den stærkt højreorienterede og indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna (SD).


- Jeg mener, det var en rigtig beslutning. Der er forskel på ytringsfrihed og hetz mod en befolkningsgruppe. Det, jeg har set af SD's forsøg på reklamefilm, er en hetz mod en befolkningsgruppe, siger Mona Sahlin.

Ifølge svensk lov er det ulovligt af føre hetz mod en befolkningsgruppe eller mod etniske grupper.

/ritzau/TT