Svensk statsborger blandt de dræbte i norsk bus

Den sydsudanske asylansøger, der mandag blev tredobbelt knivmorder og dræbte alle i en bus på vej mod Oslo, skulle tirsdag have været sendt ud af Norge til Spanien.

NORGE: En af de tre dræbte i den bus som mandag blev kapret i Norge, var svensk statsborger, oplyser politiet tirsdag ved et pressemøde. Politiet vil endnu ikke udlevere navnet på den pågældende, da ikke alle pårørende har fået besked.

Ifølge politimesteren i Sogn og Fjordane, Ronny Iden, er de to andre dræbte nordmænd. Det er bussens chauffør, den 55 årige Arne Kvernhaug og den 19-årige passager Margaret Molland Sanden. Derudover altså den endnu ikke navngivne svensker, som ifølge politiet er hjemmehørende i Gøteborg.

Gerningsmanden til drabene i bussen på vejen mellem Årdal og Tyin i det centrale Norge, er en 30-årig sydsudansk asylansøger, der tirsdag skulle have været udvist af landet og sendt til Spanien, oplyser den norske avis VGs netside.

Han skulle ifølge avisens oplysninger have fået afslag på asyl i juni.

Politiet er dog ikke bekendt med, om udsendelsen har været motiv til drabene.

»Vi kender ikke motivet, og vedkommende er ikke kendt af det lokale politi for tidligere straffesager,« siger politiadvokat Jørn Lasse Refsnes, til vg.no.

Bussen var på vej til Oslo, og den afviste asylansøger rejste uden bevogtning fra det asylcenter i Årdal, som han havde boet i.

Først i Oslo ville der have været vagter til at ledsage ham til flyet.

Manden, der er i starten af 30erne, angreb mandag eftermiddag de to eneste passagerer i bussen samt chaufføren med en kniv. Alle tre blev dræbt.

Den sydsudanesiske gerningsmand er bragt til skadestuen til behandling for lettere knivskader og er sigtet for drabet på de tre personer.

Han blev pågrebet af brandmænd kort før klokken 19 mandag aften efter i flere timer at have holdt stand i bussen og truet folk, der nærmede sig bussen for at hjælpe til med, hvad, man først antog, var et færdselsuheld.

»De, der havde forsøgt at komme ind i bussen for at hjælpe, blev truet med en kniv,« siger Vegard Jevnaker Melheim, der kom forbi gerningsstedet, til nrk.no.

Politiet brugte over en time på at komme til stedet, da en vejtunnel var lukket på grund af vejarbejde. Det gjorde, at politiets patruljevogn måtte køre en omvej på 89 kilometer for at nå gerningsstedet.

Responstiden i distriktet har længe været et tema og vil nu blive evalueret, skriver tv2.no.

Bussen er fra firmaet Valdresekspressen. Busselskabet har tidligere været involveret i en lignende episode, skriver tv2.no. I 2003 kaprede en mand en bus fra Valdresekspressen og dræbte den 39-årige buschauffør med en kniv, inden han senere også slog en asylansøger ihjel. Gerningsmanden blev siden pågrebet, erklæret psykotisk og dømt til behandling.