Svensk regering overlever mistillidsvotum

Det er ikke lykkedes Sverigedemokraterna at vælte Sveriges statsminister med et mistillidsvotum.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som ventet er et mistillidsvotum fremsat af Sverigedemokraterna mod Sveriges statsminister, Stefan Löfven, tirsdag blevet nedstemt. Og det er med et stort flertal.

Som de eneste stemte Sverigedemokraterna for, og det blev dermed forkastet med 133 stemmer imod og 45 stemmer for i Riksdagen i Stockholm. Det skriver flere svenske medier, heriblandt Svenska Dagbladet.

De fire tidligere regeringspartier i den borgerlige Alliansen havde på forhånd gjort det klart, at deres repræsentanter ikke ville stemme. Og mens Miljöpartiet, som sidder i en mindretalsregering sammen med Socialdemokraterna, stemte mod mistillidsforslaget, valgte Vänsterpartiet ikke at stemme.

Mistillidsvotummet blev stillet af Sverigedemokraterna, da Stefan Löfven med en overraskende aftale i december med den borgerlige opposition undgik nyvalg til marts.

Mistillidsafstemninger forekommer kun sjældent i Sverige, og før Sverigedemokraternas forslag har det ikke været stillet siden 2002. Dengang med Moderaterna som afsender mod den daværende socialdemokratiske statsminister Göran Persson. I lighed med Sverigedemokraterna tabte Moderaterna også dengang afstemningen.