Svensk politi skifter kurs: Snart kan mørklagt flygtninge-kriminalitet komme frem

Efter pres fra flere sider åbner svensk politi nu for, at de hemmeligstemplede sager om kriminalitet, hvor flygtninge og migranter er involveret, kan offentliggøres. Både indenrigsministeren og flere medarbejdere i politiet undrer sig over mørklægningen.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen. Svensk politi ved Trelleborg Færgeleje torsdag den 12. november 2015. Kl. 12.00.
Læs mere
Fold sammen

Det kan være et spørgsmål om uger, før offentligheden kan få indblik i, hvor mange forbrydelser flygtninge og migranter i Sverige er involveret i, og hvor mange ressourcer svensk politi bruger på sagerne. Det oplyser svensk politi i en pressemeddelelse.

Det sker efter, at det svenske medie Dagens Nyheter onsdag fortalte historien om, hvordan svensk politi har mørklagt alle sager, der implicerer flygtninge og migranter i Sverige.

Det gælder både sager, hvor flygtninge og migranter er ofre, mistænkte og forhørspersoner. Alle sagerne er ifølge mediet siden 26. oktober blevet mærket med koden »291«, og dermed mørklagt for offentligheden.

Samtidig hemmeligholder politiet, hvor mange ressourcer man bruger på »291«-sagerne, og på at håndtere den mere og mere anspændte situation som flygtningestrømmen skaber i landet.

»Helt skør« beslutning

Tidligere på ugen understregede svensk politi, at mørklægningen ikke bunder i et politisk hensyn, men snarere i en vurdering af at der er tale om interne dokumenter.

»Politimyndigheden er af den opfattelse, at tallene er arbejdsmateriale,« sagde pressesekretær Stephan Ray til Dagens Nyheter.

Det argument har flere ansatte i politiet dog efterfølgende stillet spørgsmål ved. Blandt andet omtalte en anonym kilde i politiet beslutningen som »helt skør. Vi er en myndighed og skal reportere fakta. Punktum,« sagde vedkommende.

Minister går ind i sagen

Også den svenske indenrigsminister, Anders Ygeman, har offentligt undret sig over beslutningen. Har fortalte tidligere på ugen, at han ikke var bekendt med proceduren før, Dagens Nyheter bragte historien, men at han ville tage kontakt til politiet og bede om en redegørelse.

»Det er første gang, jeg hører om den diskussion, og jeg må naturligvis spørge politiet, hvorfor de har taget den beslutning,« sagde ministeren.

Det bliver dog formentlig ikke nødvendigt. For ifølge en anonym kilde i politiets kommunikationsafdeling har det stigende pres for at løfte sløret for tallene angiveligt allerede fået politiet på andre tanker.

Ledelsen: »Løbet er kørt«

»Ledelsen har indset, at løbet er kørt. Hemmeligholdelsen ville ikke holde forvaltningsretsmæssigt, og det her er et forsøg på at komme ud af problemet,« siger vedkommende til det svenske medie Dagens Nyheter.

Svensk politi har blandt andet måttet indsætte ekstra ressourcer til at føre grænsekontrol ved de svenske grænser, og til at holde ro og orden i de områder, der har modtaget mange flygtninge og migranter. Den indsats viste sig flere gange nødvendig i efteråret, hvor der blev anmeldt flere brandstiftelser ved de botilbud, som Migrantionsverket har stillet til rådighed til asylansøgerne.

De mørklagte oplysninger om kriminalitet, hvor flygtninge og migranter er impliceret, kan ifølge Dagens Nyheter offentliggøres efter 18. februar, hvor en af politiets nuværende indsatser på området ventes afsluttet.