Svensk politi mørklagde masseovergreb begået af afghanske flygtninge

Politiet i Stockholm fortiede hundredvis af seksuelle overgreb, fordi de blev begået af unge, afghanske mænd, og fordi politiet ikke ville »gøre Sverigedemokraterna en tjeneste«. Nu efterforskes lignende episoder, som skal have fundet sted nytårsaften i Malmø og Kalmar.

Gustav Adolfs Torv fyldt med?festivalgængere ved?Stockholms Kultur Festival?i 2014. Foto: Emma Svensson Fold sammen
Læs mere

Overgrebene i Køln nytårsaften bliver ved med at skabe overskrifter, som flere detaljer kommer frem. Nu giver overgrebene også anledning til afsløringer i Sverige, hvor det viser sig, at politiet har dækket over lignende episoder ved en musikfestival to år i træk.

I både 2014 og 2015 blev der begået adskillige overgreb på unge kvinder til den offentlige musikfestival »We Are Sthlm« i Stockholm. Men overgrebene blev fortiet af politiet og er først blevet kendt, efter den svenske avis Dagens Nyheter er kommet i besiddelse af politiets interne rapporter. De viser, at politiet kendte til mindst 150 grove overgreb på piger helt ned til 11 år, men at de valgte at fortie det.

Fjernet fra politirapport

I de interne rapporter står der ifølge Dagens Nyheter, at »flere piger blandt publikum blev generet af drenge, som antastede dem seksuelt«. Men i politirapporten, som blev offentliggjort senere, står der, at der var »forholdsvist få lovovertrædelser med tanke på antallet af deltagere ved arrangementet«.

En 15-årig, svensk pige med dæknavnet Anna fortalte mandag til Dagens Nyheter, hvordan hun og nogle veninder blev omringet og befamlet af en gruppe afghanske drenge til en koncert på festivalen i sommer.

»Vi blev omringet, og en af mine veninder mistede balancen og faldt ned på jorden. De kastede sig over hende og var ligeglade med at hun sagde nej, og at hun havde en kæreste,« siger pigen, som ønsker at være anonym.

Ifølge de lækkede rapporter var overgrebene så voldsomme og omfattende, at politiet på et tidspunkt overvejede at kønsopdele publikum.

Vil ikke gøre højrefløjen en tjeneste

Peter Ågren, som er politichef i Södermalm i Stockholm og stod i spidsen for betjentene på festivalen i sommer, forklarer, at de valgte at hemmeligholde episoden, fordi gerningsmændene var uledsagede, mindreårige asylansøgere og flygtninge fra Afghanistan.

»Det her er et ømt punkt. Nogle gange tør vi ikke sige tingene, som de er, fordi vi tror, det vil være at gøre Sverigedemokraterna en tjeneste,« siger politichefen til den svenske avis Expressen.

Udtalelsen skaber stor røre i Sverige, fordi kritikere mener, at politiet arbejder efter en politisk agenda. Varg Gyllander, kommunikationschef hos Stockholms politi, mener dog, at Ågrens udtalelser må stå for egen regning.

»At enkelte politifolk udtrykker sig, som Ågren har gjort, er ikke noget, som politimyndigheden bakker op om. Vi er objektive og tager ingen politiske hensyn. Men det er klart, at politifolkene bekymrer sig som alle andre i disse tider med ophedede diskussioner om indvandring. Derfor er det måske naturligt, at man giver udtryk for sådan nogle tanker,« siger han til Berlingske.

Politiet har sat gang i en større intern udredning, men der vil ikke blive talt mere om gerningsmændenes etnicitet, siger Varg Gyllander:

»Generelt er det sådan, at svensk politi aldrig kommenterer eller oplyser personers etniske oprindelse ved en forbrydelse. Vi burde have talt om, at det (overgrebene på musikfestivalen, red.) skete, og i hvilket omfang politiet kendte til det, men vi skulle ikke, og vi kommer ikke til at tale om det i etniske termer.«

Flere overgreb nytårsaften

Den svenske statsminister, Stefan Löfven, udtrykker mandag sin vrede over overgrebene og politiets fortielse på et pressemøde i Riksdagen.

»Jeg føler en meget stærk vrede over, at unge kvinder ikke skal kunne være til en musikfestival uden at blive krænket, seksuelt trakasseret og angrebet. Det her er et meget stort problem for ofrene og for hele vores land. Vi skal ikke rykke os en tomme, og vi skal ikke vende den anden kind til,« siger Löfven.

Samtidig vokser historien om yderligere to hændelser, som skal have fundet sted nytårsaften i Malmø og Kalmar. Her skal adskillige kvinder også være blevet krænket seksuelt af mænd med indvandrerbaggrund, og heller ikke her har politiet været åbne om det.

Avisen Kvällsposten har fået adgang til en rapport, hvor politiet blandt andet skriver, at flere hundrede afghanske drenge drev rundt omkring i byen og gik målrettet efter berusede kvinder, som de omringede, befamlede og generede.

Pressemedarbejder hos Malmø politi, Lars Förstell, siger til Expressen, at de undersøger sagen, men at de ikke har fået anmeldelser fra de kvinder, som blev overfaldet.