Svensk politi jager hjælpere i bombesag

Den 28-årige bombemand i Sverige udførte attentatet alene, men politiet mener, at han har fået hjælp inden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Manden bag bombeattentatet i Stockholm lørdag har ifølge svensk politis teori haft medhjælpere. Alt tyder dog på, at han har været alene om selve sprængningen, oplyser myndighederne på et direkte tv-transmitteret pressemøde i Stockholm.

- Vi betragter det indtrufne som et terrorangreb, og vi har for 98 procents vedkommende identificeret manden, men mangler den formelle identifikation i form af dna og bekræftelse af hans identitet fra pårørende, siger chefanklager Thomas Lindstrand, der leder efterforskningen.

Lindstrand tilføjer, at manden, der er tale om, er født i 1981, og at han kommer fra Mellemøsten. Han har siden 1992 været svensk statsborger og boet i såvel Sverige som Storbritannien. Manden er helt ukendt af det svenske sikkerhedspoliti, Säpo.

Direkte adspurgt bekræfter Lindstrand, at der er tale om den 28-årige Taymour Abdulwahab. Efterforskningschefen siger også, at den hvide Audi 80 Avant, der sprængtes minutterne inden, var købt i november af Abdulwahab.

Når det kommer til udstyret, så var manden udstyret med et bombebælte og en rygsæk med en bombe. Dertil kom, at han bar på en trykkogerlignende genstand. Hvor han var på vej hen, kan politiet kun gætte på.

- Vi er ret sikre på, at han har begået en fejl, og at bomben er gået af ved en fejltagelse og har forvoldt hans død. Måske var han på vej til Centralstationen eller måske til varehuset Åhlens, et sted, hvor han kunne skade mange mennesker, siger Lindstrand.

Han håber at få svar gennem efterforskningen. Lindstrand siger videre, at svensk politi samarbejder med de britiske myndigheder, og at det vil fortsætte.

Chefpolitiinspektør Anders Thornberg fra Säpo siger, at trusselsbilledet ikke har ændret sig som følge af det indtrufne, men at det følges time for time.

/ritzau/