Svensk politi anmelder Paludan for koranafbrændinger

Politi i Malmø mener, der skal ses på lovens formål, når retten skal vurdere, om koranafbrænding er ulovligt.

Politiet har måttet rykke talstærkt ud til nogle af de demonstrationer, som Rasmus Paludan har haft anmeldt i forskellige svenske byer. Dette er fra Norrköping påskedag. 60160 Stefan Jerrevång/Tt/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svensk politi har anmeldt den dansksvenske partistifter Rasmus Paludan for hetz mod en befolkningsgruppe. Det har det gjort med henvisning til, at den islam- og indvandringskritiske politiker flere gange har afbrændt koraner.

Det skriver det svenske medie SVT.

Politiet i Malmø ønsker, at retten skal tage stilling til, om det er kriminelt at afbrænde en koran. Ifølge svensk lov er det ikke i sig selv ulovligt at ødelægge eller skænde religiøse symboler, skriver Kvällsposten.

»Vi mener, det vil være godt med endnu en retssag, fordi vi forstår jo, at det her vækker anstød. Samtidig har vi en stærk ytringsfrihed, det skal holdes op mod,« siger Jimmy Arkenheim, der er områdechef for lokalpolitiet i Malmø, til SVT.

Netop afbrænding af Koranen har en svensk retsinstans ellers for relativt nylig set på.

Ved en anden Rasmus Paludan-demonstration i sommeren 2020 blev den hellige bog inden for islam også brændt. Men her valgte anklagemyndigheden at lægge sagen ned igen efter en vurdering af, at sådan en afbrænding ikke var en hetz mod en befolkningsgruppe. Det har Expressen tidligere skrevet.

Alligevel vil svensk politi have sagen mod Paludan prøvet, og det mener, at man skal se på det samlede billede.

»Når vi har set på baggrunden for lovens tilblivelse og formål, synes vi, at man burde se på det her en gang til. Så er det muligt, at man kommer frem til samme resultat igen,« siger Jimmy Arkenheim til SVT.

Meldingen fra svensk politi kommer, efter at Rasmus Paludan har ført det, han selv har omtalt som en valgturné i Sverige. Her er han taget rundt til svenske byer, hvor han har talt og afbrændt Koranen – præcis ligesom det tidligere er set i Danmark.

Det har ført til en del optøjer. Mandag var det opgjort, at 26 politibetjente og 14 civile personer er kommet til skade i urolighederne, som medlemmer af kriminelle bander ifølge den svenske rigspolitichef deltog i.

At det kaldes en valgturné skyldes, at Paludan har bragt sit parti, Stram Kurs, over Øresund til Sverige. Da han er halvt svensker, har han kunnet få svensk statsborgerskab, og det gør, at han kan stille op til valg til den svenske Riksdag.

Onsdag har han sendt en ansøgning til svenske valgmyndigheder om blive kandidat for Stram Kurs til Riksdagsvalget den 11. september i år. Valmyndigheten har oplyst, at ansøgningen endnu skal godkendes, men at det betegnes som en formalitet.

En godkendelse vil samtidig betyde, at 40-årige Paludan også kan stille op til valg til kommuner og regioner. De valg afholdes også 11. september.

/ritzau/