Svensk politi anholder mand for spionage mod tibetanere

En mand har ifølge svensk efterretningstjeneste bedrevet såkaldt flygtningespionage imod tibetanere i Sverige.

Arkivfoto: En mand har ifølge svensk efterretningstjeneste bedrevet såkaldt flygtningespionage imod tibetanere i Sverige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske efterretningstjeneste Säpo har anholdt en mand mistænkt for at være spion. Det oplyser Säpo i en pressemeddelelse.

Manden har ifølge efterretningstjenesten bedrevet såkaldt flygtningespionage imod personer i landet.

Konkret er der tale om, at manden har indsamlet ulovlige informationer om personer i det tibetanske miljø i Sverige. Han er mistænkt for at have videregivet oplysningerne til en fremmed magt.

»Det er sket mere end ét sted og over længere tid«, siger Nina Odermalm Schej, der er pressechef hos Säpo, til nyhedsbureauet TT.

Den mistænkte spion har arbejdet i det tibetanske miljø, handlet der og indsamlet oplysninger, som han senere har videregivet til efterretningsofficerer, fortæller pressechefen.

Säpo oplyser ikke, hvor den mistænkte stammer fra.

»Manden har boet i Sverige i flere år og haft en opgave, som vi ser det, der er blevet stillet af en fremmed magt«, siger Nina Odermalm Schej.

Flygtningespionage går ud på at forhindre flygtninge i at udtrykke kritik imod regimet i det land, de er flygtet fra, forklarer Säpo i pressemeddelelsen.

Det er også en måde for et regime at forsøge at få kontrol over, hvem der er flygtet fra hjemlandet, hvorfor de gjorde det, og hvor de befinder sig.

Tibet blev indlemmet i Kina i 1950'erne. Der har længe været et anspændt forhold mellem tibetanerne og kineserne.

Tibetanske eksilmiljøer anklager Kina for at undertrykke tibetansk kultur og religion, mens Kina anklager tibetanske grupper for separatisme.