Svensk partileders skæbne afgøres i dag

Hovedbestyrelsesmøde afgør de svenske socialdemokraters hårdt pressede leder, Håkan Juholts skæbne fredag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken 09.00 fredag indleder de svenske socialdemokraters hovedbestyrelse et møde, der afgør partiets leder, Håkan Juholts skæbne.

Håkan Juholt, der blev valgt til formand for kun et halvt år siden, er ude et politisk stormvejr, efter at det er kommet frem, at han har modtaget for meget i boligtilskud og kørselsgodtgørelse.

Affæren har sendt Juholt til tælling, da hans troværdighed både i partiet og blandt vælgerne er styrtdykket, og flere indflydelsesrige personer i partiet kræver hans afgang.

Ifølge et rundspørge radiokanalen Sveriges Radios Ekot har foretaget ønsker et flertal af partiets lokale afdelinger, at partiet skal vente med at afgøre Juholts skæbne, ind til de seneste dages massive mediestorm har lagt sig.

Flertallet af afdelinger ønsker at få undersøgt, om Juholt har gjort noget ulovligt eller om de gældende regler er uklare, og at det hele blot er en storm i et glas vand.

Ifølge Ekot anses det for "yderst usandsynligt", at hovedbestyrelsen vil bede Juholt om at gå af i dag.

- Hold på hatten og hav is i maven er en klog metode under sådanne processer, der præges af rygter og vilde overskrifter, siger formanden for Socialdemokraterna i Blekinge, Mats Johansson.

Flere privatpersoner har meldt Juholt til politet og anklaget ham for bedrageri. Chefanklageren i Stockholm, Björn Ericson, afgør fredag eftermiddag, om han vil indlede en strafferetslig efterforskning.

Den afgørelse ventes af få afgørende betydning for Juholt.

Håkan Juholt blev valgt til formand i marts, efter at den tidligere leder Mona Sahlin gik af.

/ritzau/TT