Svensk opgør mellem »Julia Caesar« og aviser ender i dødstrusler

En indvandringskritisk svensk blogger har publiceret navne, telefonnumre og billeder af journalister, der opsøgte hende for at få interview. Det fik aviser til at afsløre bloggerens identitet. Kontroversen har udløst heftig debat om onlinehad og presseetik.

Først offentliggjorde hun navnene på en række journalister, som efter hendes udsagn chikanerede hende. Såvalgte tabloidavisen Expressen så at offentliggøre, hvem hun var - den hidtil anonyme skribent »Julia Caesar«, der siden 2010 har været en af den islam- og indvandringskritiske dansk-svenske blog Snaphanen. Nu raser den svenske debat om onlinehad og presseetik. Fold sammen
Læs mere

Den hidtil anonyme skribent »Julia Caesar« har siden 2010 været en af den dansk-svenske blog Snaphanens faste bidragsydere.

Her har »Julia Caesar« skrevet længere indlæg om alt fra sit syn på den svenske venstre­fløjs angiveligt destruktive indflydelse over, hvordan muslimsk masseindvandring ødelægger Sverige til hvordan selvsamme indvandring efter hendes opfattelse risikerer at nedsætte den generelle intelligenskvotient i landet.

Snaphanen har gennem en årrække skrevet om særligt svensk indvandringspolitik fra et islam- og indvandringskritisk perspektiv.

70-årig handicappet eksjournalist

I et indlæg publiceret søndag med titlen »Mareridtet« fortæller »Julia Caesar«, hvordan hun i flere omgange er blevet opsøgt på sin privatadresse og kontaktet via e-mail af journalister fra den svenske avis Dagens Nyheter. Henvendelser, hun hver gang har afvist.

I indlægget står »Julia Ceasar« frem – dog uden at nævne sit navn – som en 70-årig handicappet tidligere journalist ved selvsamme Dagens Nyheter. Hun fortæller, at hun valgte at skrive indlæg anonymt af frygt for sin egen og sin families sikkerhed, som hun mente kunne blive truet af såvel islamister som venstreradikale grupperinger. Sidstnævnte har flere gange fysisk angrebet politikere og debattører, som de betegner som racister, hvorfor hun mente sig udsat for fare.

I »Julia Caesars« indlæg på Snaphanen optræder både en række billeder af de journalister, hun mener har chikaneret hende, samt e-mail hvor også telefonnumre indgår.

Efterfølgende er »Julia Caesars« indlæg blevet delt og debatteret på en lang række indvandringskritiske websites. En af de to journalister, hun har angrebet, Niklas Orrenius fra Dagens Nyheter, er stået frem og har fortalt, at han udelukkende kontaktede hende med henblik på et interview og et ønske om at høre hendes perspektiv.

Siden »Julia Caesars« indlæg blev publiceret, er Niklas Orrenius blevet udsat for omfattende telefonchikane og har modtaget dødstrusler fra svenskere, som sympatiserer med hende, har han fortalt til det svenske journalistforbunds medlemsblad, journalisten.se.

»Mange af dem var bare bizarre,« siger han til fagbladets hjemmeside om de mange opringninger og SMSer, han har fået: »Der var en person, som sagde, at han havde levet af blade i tre år. Det kan man måske bare grine ad. Men der var også en del dødstrusler,« siger Niklas Orrenius.

Også klummeskribenten Annika Hamrud siger, at hun er blevet truet på livet.

»Hun er Julia Caesar«

Onsdag morgen valgte tabloidavisen Expressen, der har samme ejer som Dagens Nyheter, at offentliggøre »Julia Caesars« identitet.

I en længere afslørende artikel med overskriften »Hun er Julia Caesar« fortalte avisen, at skribenten ganske rigtigt er en tidligere journalist ved Dagens Nyheter, som de nævner med navn.

Siden har en intens debat raset i såvel svenske aviser som på blogs og sociale medier.

Mens »Julia Caesears« støtter opfatter henvendelserne fra journalisterne som truende chikane af en ældre og sygdomssvækket kvinde, mener en række svenske redaktører og skribenter på større medier, at de undersøgende journalister blot har gjort deres arbejde og i øvrigt i overensstemmelse med presseetiske regler har kontaktet en person, de overvejede at skrive om, for at høre hendes version af sagen.