Svensk nynazist udleveres efter kz-tyveri

34-årig svensk nynazist skal retsforfølges i Polen for at stjæle i kz-lejren Auschwitz. Han deltog i tyveriet af det berømte skilt "Arbeit Macht Frei".

ARBEIT MACHT FREI-skilt Fold sammen
Læs mere
Foto: JACEK BEDNARCZYK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sverige udleverer fredag en tidligere nynazistisk leder Anders Högström til Polen, hvor han er anklaget for at stjæle en berømt portal i den tidligere nazistiske kz-lejr Auschwitz.

Det oplyser polsk politi.

- Han vil fredag blive transporteret til Warszawa og herefter til Krakow, hvor anklageren er i gang med at gennemgå sagen, siger en talsmand for politiet.

Den 34-årige Högström blev anholdt i Sverige i februar efter tyveriet af den berømte metalportal med teksten "Arbeit Macht Frei". Tyveriet skete den 18. december sidste år

Högström grundlagde i 1994 Den Nationalsocialistiske Front, en nynazistisk organisation i Sverige. Han var leder for gruppen i fem år, inden han forlod den.

Han har fortalt svensk presse, at han blot har optrådt som mellemmand, der skulle hente portalen og sælge den til en interesseret køber. Han hævder, at han har fortalt polsk politi, hvem der stod bag tyveriet.

En svensk domstol besluttede i sidste måned, at han kan udleveres til Polen.

Fem polske mænd er anholdt for tyveriet. Portalen er siden fundet skåret op i tre dele.

Auschwitz er den af de mange koncentrationslejre under Det Tredje Rige, der i dag står som et af de mest tydelige beviser på de nationalsocialistiske jødeudryddelser og forbrydelser mod menneskeheden.

1,1 millioner mennesker blev myrdet i Auschwitz under Anden Verdenskrig. Heraf var en million jøder.

/ritzau/AFP