Svensk nazigruppe havde pansergranater

Det svenske spor til tyveriet af berømt kz-skilt fra Auschwitz bliver varmere. En svensk nazi-gruppe menes at stå bag andre kunsttyverier for at finansiere terror.

Det berømte og nu genfundne skilt er blevet delt i tre. Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER ANDREWS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De svenske nazister, som er mistænkt for at stå bag tyveriet i Polen af et historisk skilt fra kz-lejr, er i søgelyset for at have begået andre kunsttyverier.

Formålet med tyverierne skulle være at skaffe penge til terrorvirksomhed, vurderer den tidligere chef for det svenske rigskriminalpoliti, Tommy Lindström, til avisen Aftonbladet.

Det drejer sig bl.a. om en statue, som er forsvundet fra Malmø Roklub. Roklubben har siden fået instrukser om at betale en løsesom for at få statuen af kunstneren Carl Milles leveret tilbage, men af ukendte årsager er kommunikationen til tyvene afbrudt. Også i den sag er der tråde til Polen, oplyser Tommy Lindström.

Læs også: Nazister ville dræbe Sveriges statsminister

Kilder oplyser tillige til Aftonbladet, at den nazistiske gruppe har købt sprængstoffer og gamle, men brugbare russiske panserværnsraketter.

Avisen har tidligere skrevet, at gruppen menes at have planlagt et blodbad i den svenske rigsdag og et attentat på statsminister Fredrik Reinfeldt. Det skulle være finansieret med penge fra bl.a. det spektakulære tyveri i Polen.

Tyveriet forleden af det fem meter lange skilt med teksten “Arbeit Macht Frei” fra koncentrationslejren Auschwitz har vakt international opsigt. Skiltet er et af de mest velkendte symboler på Holocaust - udryddelsen af seks millioner jøder i Auschwitz og andre tyske kz-lejre i Europa.

Skiltet er fundet igen. Det var delt i fem stykker og gravet ned i en skov 300 kilometer fra lejren. Polsk politi har anholdt fem mænd, og de har forklaret, at tyveriet var en bestillingsopgave fra en person i Sverige. De fik, hvad der svarer til 35.000 svenske kroner, for at stjæle skiltet.

Se web-tv: Stjålet Auschwitz-skilt fundet igen

Den mistænkte svenske gruppe menes at bestå af to grene. Den ene har til opgave at skaffe finansiering. Den anden gruppe er kommandogruppen, som skal stå for selve attentaterne.

Det er uvist, hvor seriøst politiet tager gruppen. Endnu er der kun medierygter om, hvem de er - og hvad de er i stand til at udrette. Men en talsmand fra den svenske efterretningstjeneste Säpo har bekræftet truslen mod rigsdagen og statsministeren:

“Vi er bekendt med oplysningerne om de påståede attentatplaner og har været det igennem et stykke tid,” sagde Säpo's pressesekretær Patrik Peters i forgårs.