Svensk Muhammed-tegner får støtte

Svensk muhammedkrise. Efter internationale dødstrusler, bl.a. fra al-Qaeda, er den svenske bladtegner Lars Vilks gået i skjul under politibeskyttelse. Flere toneangivende muslimer i Europa tager nu imidlertid afstand fra al-Qaedas trusler.

Bladtegner Lars Vilks. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Han har hidtil taget situationen med ophøjet ro og humoristiske kommentarer. Men i går valgte svensk politi at bringe Muhammed-tegneren Lars Vilks til et sikkert, hemmeligt sted, mens hans hjem nord for Helsingborg blev undersøgt for blandt andet bomber.

Den svenske politi-efterretningstjeneste, SÄPO, har ikke tidligere anset Vilks hjem for truet, men det har tilsynelandende pludselig ændret sig, forklarer tegneren til avisen Dagens Nyheter.

»Jeg kan ikke leve her. SÄPO har vurderet, at truslen er meget seriøs,« siger han til Reuters og tilføjer, at det kan vare længe, før han kan vende hjem.

Lars Vilks er blevet fordømt af militante muslimer, efter at avisen Nerikes Allehanda i august offentliggjorde en tegning fra hans hånd, der forestillede profeten Muhammed med hundekrop. Tegningen medførte som under den danske Muhammed-krise protester, der kulminerede lørdag, hvor lederen af al-Qaeda i Irak via internettet udlovede en dusør på over en halv million til dén, der vil slå Lars Vilks ihjel. Mens Lars Vilks er søgt i sikkerhed, siger flere europæiske muslimer imidlertid fra over for al-Qaedas retorik.

Muslimer fordømmer trussel
Det Europæiske Fatwaråd, et »lovgivende« organ i »Føderationen af Islamiske Organisationer i Europa«, vil udstede en »fatwa« (retningslinje fra muslimsk retslærd, red.), der fordømmer dødstruslen mod Vilks og andre svenskere. Rådet kalder al-Qaedas dødsdom for »haram«, dvs. forbudt ifølge islam.

»Vi bakker ikke op om det, al-Qaeda har sagt. Man skal ikke slå nogen ihjel for dette, for det ville ikke være i tråd med islam,« siger Hussein Halawa, generalsekretær i Rådet, til Sveriges Radio.

Også Algeriets ambassadør i Stockholm, Merzak Bedjaoui, kommer Vilks til undsætning, selv om han ikke brød sig om tegningen og fornærmelsen i den:

»Jeg fordømmer på det kraftigste denne praksis (dødsdommen fra al-Qaeda, red.). Islam har på ingen måde noget at gøre med dette,« siger han til nyhedsbureauet AFP.

Også de svenske aviser er i ledende artikler begyndt at stille sig entydigt bag Nerikes Allehanda.

»Vi lever i et land, hvor ytringsfrihed ikke dikteres af fundamentalister,« skriver Dagens Nyheter eksempelvis i en leder.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt forholdt sig først tavs omkring al-Qaedas dødstrussel mod Lars Vilks, men søndag kom han – hårdt presset af de svenske medier – alligevel på banen.

»Jeg vil præcis som de muslimske organisationer i Sverige tage tydelig afstand fra alle former for voldsanvendelse og understrege, at vi naturligvis ikke accepterer en dødstrussel mod en svensk medborger«, sagde han ifølge Dagens Nyheter søndag aften, men han vil ifølge svensk presse ikke forholde sig til tegningerne i sig selv:

»Vi har indlysende ytringsfrihed. Men jeg føler også et ansvar for at holde sammen på Sverige. Et ansvar for at vi har 400.000 muslimer i Sverige, som også mener, at deres ytringsfrihed skal have plads, og at vi markerer vilje til dialog,« sagde han.

Også Den Internationale Avisorganisation, WAN, har taget kraftigt afstand fra truslerne mod Vilks i en støtteerklæring.