Svensk minister fyret midt i historisk boligkrise

Mehmet Kaplans mange skandaler – senest afsløringen af, at han har sammenlignet Israel med nazi-Tyskland – blokerede for arbejdet med at løse Sveriges voldsomme boligmangel. Hans afgang kommer i forlængelse af flere ministermøgsager, som udfordrer den svenske statsminister Stefan Löfven.

Mehmet Kaplans mange skandaler – senest afsløringen af, at han har sammenlignet Israel med nazi-Tyskland – blokerede for arbejdet med at løse Sveriges voldsomme boligmangel. Hans afgang kommer i forlængelse af flere ministermøgsager, som udfordrer den svenske statsminister Stefan Löfven. (AFP PHOTO / TT News Agency / Jessica Gow/TT / Sweden OUT) Fold sammen
Læs mere
Foto: JESSICA GOW/TT

Israels behandling af palæstinensere minder på mange måder om nazisternes behandling af jøderne under 2. Verdenskrig. Sådan lyder sammenligningen, som har fået den svenske boligminister Mehmet Kaplan fyret.

Sammenligningen stammer fra en syv år gammel video, men den kommer i forlængelse af en række andre tvivlsomme episoder, som ministeren har været indblandet i, og som avisen Svenska Dagbladet har afsløret i løbet af den sidste uge. Nazi-sammenligningen med Israels behandling af palæstinenserne var dog, hvad der mandag fik bægeret til at flyde over for den svenske statsminister Stefan Löfven.

»Som minister har man et ansvar for at handle på sådan en måde, at der aldrig er tvivl om, hvilke organisationer eller værdier, man repræsenterer,« sagde Löfven på en pressekonference i Riksdagen.

»Utvivlsomt dårlig selskab«

Men udover det har den svenske statsminister ikke sagt andet, end at Kaplans afgang skyldes ”en samlet vurdering” af det politiske stormvejr, han har været i, i den sidste uge. Det er blandt andet kommet frem, at Kaplan har inviteret en række tvivlsomme personer til middag, som har højreekstremistisk baggrund.

Selv efter han blev minister spiste han middag med en talsperson for den tyrkiske paramilitære gruppe De Grå Ulve, der har eksisteret siden 1970’erne og har mange hundrede liv på samvittigheden. Der er ikke tvivl om, at det er dårligt selskab for en minister, vurderer Tyrkiet-ekspert og journalist på TV 2 Pola Rojan Bagger.

»Det er ikke en bevægelse, som på noget tidspunkt har taget afstand fra deres blodige fortid. Det er tvært imod en bevægelse, som forsvarer tyrkisk identitet på den mest voldelige måde. De er et enormt yderligtgående parti for selv et meget nationalistisk samfund som Tyrkiet,« siger han.

Kaplan har undskyldt for sin opførsel, men nazi-sammenligningen med Israel fik ham altså fyret alligevel.

Historisk boligkrise

Boligministerens afgang kommer midt i en historisk stor boligmangel i Sverige, som Löfven-regeringen har forsøgt at finde en løsning på flere gange. Ifølge en rundspørge fra 2015 er der akut boligmangel i over halvdelen af de svenske kommuner, og det presser boligpriserne voldsomt i vejret. De høje priser gør, at særligt unge, studerende og flygtninge har svært ved at finde bolig.

Löfven-regeringen har gennemført flere »boligpakker« i løbet af det sidste år, men her til foråret skal endnu en forhandles på plads, blandt andet fordi boligmanglen er blevet endnu større med det store antal flygtninge, der kom til Sverige sidste år. Arbejdet med den pakke er nu blevet forsinket på grund af dramaet om Mehmet Kaplans person.

»Hans afgang kunne ikke komme mere ubelejligt end midt i de boligpolitiske forhandlinger, hvor regeringen forsøger at få opbakning fra Alliancen til en ny politipolitik. Men på den anden side er der nu en chance for, at den rette person tager over,« skriver Johan Hellekant, erhvervskommentator hos Svenske Dagbladet i en analyse af ministerfyringen.

Det er anden gang i år, en minister i Stefan Löfvens regering er havnet i en politisk skandale. I januar var det udenrigsminister Margot Wallström, som blev afsløret i at misbruge fagforeningsmidler til lejen af en dyr lejlighed i Stockholm.

Regeringen har desuden været under beskydning i de seneste uger, efter det kommet frem, at der er blevet brugt bistandsmidler på dyre hotelovernatninger og middage til FN-diplomater, fordi Sverige gerne vil have en plads i FN’s sikkerhedsråd.