Svensk minister efter næsten 4.000 døde: »Ingen af os ved, om vi gør det rigtige«

Nu vokser kritikken mod den svenske coronastrategi – efter en uge, hvor Sverige to gange har haft det højeste dødstal pr. indbygger i verden.

 
Sverige har en meget anderledes tilgang til coronavirus. Video: CNN, Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere

Den svenske regering har gjort sit bedste, insisterer socialministeren Lena Hallengren (S). Men hun kan ikke selv svare på, om det er godt nok.

»Jeg vil være helt ærlig og sige, at det er klart, at ingen af os ved, om vi gør det rigtige,« sagde hun i weekenden på svenske TV4.

»Det er der jo ikke noget land, der ved. Vi står midt i en pandemi og en krise, som vi aldrig har set før før. Der findes ingen manualer, intet facit, men du bliver nødt til at forholde dig til det, du ved fra tidligere,« forklarede hun.

Mens det meste af verden har lukket ned, er svenske skoler og cafeer forblevet åbne – og det har været op til svenskerne selv at tage deres forholdsregler for at beskytte sig under pandemien.

I den seneste uge har Sverige to gange markeret sig som det land med det højeste coronarelaterede dødstal pr. indbygger i verden. Med næsten 4.000 dødsofre er der da også langt flere døde i Sverige, end der er i de nordiske nabolande.

Målt på indbyggere er dødstallet i Danmark, Finland og Norge henholdsvis fire, syv og ni gange lavere end Sverige.

»Det er jo virkelig tragisk,« sagde Lena Hallengren om dødstallet. Men det siger ikke noget om, hvordan det kunne have gået i Sverige, hvis blot regeringen havde forfulgt samme strategi som nabolandene, insisterede hun samtidig:

»Samtidig er det svært at bare sammenligne sig med nærliggende lande i Norden. Vi minder på mange måder om hinanden, men vi ved ikke, om vi havde fået samme udbrud, hvis vi havde ageret anderledes,« fastholder hun.

Tidligere statsepidemiolog er uenig

Det er dog ikke sådan, landets tidligere statsepidemiolog, Annika Linde, ser på det. Selv om hun hidtil har støttet den nuværende epidemichef, Anders Tegnell, i sin strategi, har hun nu skiftet mening, fortæller hun i et interview til The Guardian.

»Jeg mener, at vi skulle have haft mere tid til at forberede os. Hvis vi havde lukket ned tidligt, ville vi i løbet af den tid kunne have gjort det nødvendige for at beskytte de mest udsatte,« siger hun.

Der kan have været begået fejl, mener hun. Og hvis regeringen tidligere havde været klar over, at personer uden symptomer også kunne sprede virussen, kunne det måske også have gjort en forskel, vurderer hun.

»Vi kunne måske have haft en anden udvikling, hvis vi for eksempel havde været mere bevidste om asymptomatisk smittespredning.«

Det kan få konsekvenser for Sverige, når verden genåbner. Når grænserne åbner i de øvrige nordiske lande, er det nemlig ikke sikkert, at svenskere også kan få lov til at krydse dem. Og det gælder ikke bare i Norden.

Cypern annoncerede i weekenden, at der i juni vil blive åbnet for direkte fly fra Danmark, Norge og Finland – men ikke Sverige.

Lena Hallengren kalder beslutningen for »ulykkelig,« men slår samtidig fast, at svenskere alligevel ingen steder bør rejse lige nu.