Svensk millionær bag Auschwitztyveri

En svensk mangemillionær med nazistiske sympatier sættes i forbindelse med tyveriet af "Arbeit Macht Frei" skiltet fra koncentrationslejren Auschwitz.

Foto: Peter Andrews/Reuter

En svensk mangemillionær med forbindelser til den nynazistiske bevægelse sættes i forbindelse med tyveriet af det berygtede skilt "Arbeit Macht Frei" fra den nazistiske dødslejr Auschwitz.

Den polske avis Rzeczpospolita skriver, at den 58-årige svenske millionær Lars Göran Wahlström er hovedmanden bag tyveriet.

Mangemillionæren Wahlström har i mange år været et "etableret" navn i svenske nazikredse. Han har også forbindelse til mindst to af de personer, der mistænkes for at have udført tyveriet, skriver aftonbladet.se.

En anden svensker, Anders Högström, opholder sig i øjeblikket i polsk fængsel mistænkt for at have været med til at udføre tyveriet. Högström, der er tidligere nazileder, blev anholdt af det polske politi i februar

"Arbeit Macht Frei" hang over indgangen til den berygtede koncentrationslejr Auschwitz, hvor 1,1 millioner mennesker - fortrinsvis jøder - blev dræbt af nazisterne under den Anden Verdenskrig.

Skiltet blev stjålet den 18. december i fjor, men blev fundet af politiet igen et par dage senere.

/ritzau/dpa