Svensk millionær bag Auschwitztyveri

En svensk mangemillionær med nazistiske sympatier sættes i forbindelse med tyveriet af "Arbeit Macht Frei" skiltet fra koncentrationslejren Auschwitz.

Foto: Peter Andrews/Reuter
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En svensk mangemillionær med forbindelser til den nynazistiske bevægelse sættes i forbindelse med tyveriet af det berygtede skilt "Arbeit Macht Frei" fra den nazistiske dødslejr Auschwitz.

Den polske avis Rzeczpospolita skriver, at den 58-årige svenske millionær Lars Göran Wahlström er hovedmanden bag tyveriet.

Mangemillionæren Wahlström har i mange år været et "etableret" navn i svenske nazikredse. Han har også forbindelse til mindst to af de personer, der mistænkes for at have udført tyveriet, skriver aftonbladet.se.

En anden svensker, Anders Högström, opholder sig i øjeblikket i polsk fængsel mistænkt for at have været med til at udføre tyveriet. Högström, der er tidligere nazileder, blev anholdt af det polske politi i februar

"Arbeit Macht Frei" hang over indgangen til den berygtede koncentrationslejr Auschwitz, hvor 1,1 millioner mennesker - fortrinsvis jøder - blev dræbt af nazisterne under den Anden Verdenskrig.

Skiltet blev stjålet den 18. december i fjor, men blev fundet af politiet igen et par dage senere.

/ritzau/dpa