Svensk miljødronning som kongemager

Indtil de sidste stemmer i dag er talt op, er Miljöpartiets Maria Wetterstrand Sveriges mest ombejlede kvinde.

Det er altid den kvindelige del af Miljöpartiets to talspersoner, Maria Wetterstrand, der er i fokus. Både fordi hun gør sig bedst på TV, og fordi hun nyder størst tillid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fredrik Persson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STOCKHOLM: Statsminister Fredrik Reinfeldt og hans borgerlige alliance kan i dag forvandles fra en stækket mindretalsregering til en stærk funktionsdygtig flertalsregering. Miraklet ligger måske gemt i de flere end 100.000 stemmer, der skal optælles i dag, og som blev afgivet af vælgere, der ikke stemte på deres lokale valgsted.

Tre mandater skiller Reinfeldt fra flertallet, efter at Sverigedemokraterna åd 20 mandater og chancen er fifty-fifty, mener politolog Olle Folke fra Columbia University. Han har lavet beregninger på stemmerne ud fra mønstrene ved tidligere valg og siger vil avisen Expressen: »Sandsynligheden er ganske stor for, at alliancen får deres egen majoritet,«

Udebliver miraklet, er det kun Miljöpartiet med Maria Wetterstrand og Peter Eriksson i spidsen, der med dets 25 mandater kan opfylde Fredrik Reinfeldts - og mange svenskeres drøm - om en flertalsregering. Fredrik Reinfeldt friede på valgnatten åbenlyst til partiet, der gik seks mandater frem, men dets to ordførere,  Wetterstrand og Eriksson ,har kategorisk afvist invitationen med henvisning til, at vælgerne ikke har givet dem mandat til at skifte side fra den rød-grønne blok og støtte en borgerlig regering.

Medier og sågar en af partiets grundlæggere forsøger i øjeblikket at lægge pres på dem, men uden held, og deres afvisning blev yderligere understøttet af en meningsmåling, som SIFO har foretaget for avisen Aftonbladet. Den viser, at 53 pct. af miljöpartisterne ikke vil have, at partiet overskrider blokgrænserne. Et stort mindretal på 34 pct. støtter derimod tanken. Men Maria Wetterstrand er iskold: "Det er jo helt åbenlyst, at disse vælgere er i mindretal," siger hun Aftonbladet.

Dårlige tabere

Expressen skrev i går på lederpladsen, at Maria Wetterstrand og Peter Eriksson er dårlige tabere, og henviser til at de under valgkampen svang fanerne højt i modkampagnen mod Sverigedemokraterna, og at de nu har chancen for at holde fremmedhadet stangen. »De har intet at tabe på i det mindste at overveje Reinfeldts invitation,« lyder opfordringen.

Ifølge svenske iagttagere som Berlingske Tidende har talt med, at det tydeligt, at Maria Wetterstrand ikke har det godt med det pres, der pludseligt er lagt på hende. Hendes aggressive reaktioner matcher ikke hendes normale stil, siges det.

Miljöpartiet har to ordfører, der gør det ud for partiledere. At der både er mand og kvinde, er et led i Miljöpatiets krav om totalligestilling, men det er dog altid Maria Wetterstrand, der havner i fokus. Ikke kun fordi hun gør sig godt på TV.

»Simpelthen fordi hun nyder større tillid end Peter Eriksson,« siger avisen Dagens Nyheters ansete politiske reporter og forfatter, Henrik Brors.

Det kollektive ordførerskab har samtidig med afvisningen til Reinfeldt spillet ud med et krav om, at hele den rød-grønne blok skal indbydes til samtaler med alliancen. Det tolkes i flere medier som et forsøg på at vinde tid, men for de to ordførere er der personligt ikke så meget at frygte, hvis de skulle falde for presset og helt eller delvist skifte side.

De skal ifølge partiets regler begge forlade deres poster til foråret, oplyser Henrik Brors.