Svensk medie: Tilbageholdt lagde IS-videoer på Facebook

Ifølge Aftenposten er den mand, som politiet tilbageholder efter dagens formodede terrorangreb. Uzbeker og har lagt propaganda-film for Islamisk Stat på Facebook.

Foto: 30142 Tomas Oneborg/SvD/TT

Svensk politi har tilbageholdt en mand i det nordlige Stockholm. Manden har angiveligt fremvist skader og sagt, at han er skyldig, skriver den svenske avis. Det bekræfter svensk politi over for Aftonbladet. Politiet fortæller desuden, at fire mennesker er dræbt, mens 12 er sårede.

Ifølge Aftonbladet er den tilbageholdte en 39-årig uzbekisk mand, der har uploadet propagandafilm for Islamisk Stat på sin hjemmeside, ligesom han skulle have liket billeder af sårede mennesker efter angrebet på Boston Marathon 2013.

Det er ifølge avisen uklart, hvor længe manden har opholdt sig i Sverige, men han er registreret som boende i en anden forstad end Märsta, hvor han blev anholdt tidligere på aftenen

.Fredag eftermiddag kørte en lastbil ind i en folkemængde og dernæst et stormagasin i Drottninggatan i det centrale Stockholm. Kort efter klokken 16 rapporterede flere medier, at en mand var blevet anholdt af politiet, men det har Stockholms Politi efterfølgende afvist.

I stedet har politiet udsendt et billede af en mand, de nu efterlyser. Manden er iført en sort hættetrøje og grøn jakke. Billedet er fra i dag, oplyser politiet.

Siden er det kommet frem, at politiet har taget to personer til afhøring, de blev bragt ind til afhøring, da politiet mente, at de havde oplysninger, der kunne hjælpe efterforskningen. De er i øjeblikket ikke mistænkt for nogen forbrydelse. Oplyser politiet i følge Aftonbladet.

Politiofficer fra Norrmalms Politi, Per Thorell, fortæller, at man mistænker hændelsen for at være et terrorangreb.

»Det er mistanken på grund af faconen. Det her er noget, som er sket ude i Europa tidligere,« siger han ifølge SVT.

Politiet oplyser i en pressemeddelelse, at man samarbejder særlige nationale efterforskningsressourcer, herunder hæren og helikopter-support hjælper den operationelle indsats, der er i gang i Stockholm.

En helikopter hjælper med eftersøgningen i det centrale Stockholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND.

»Vi er godt forberedt til denne form for begivenhed og har øvet os i netop denne type scenarie,« siger Mats Löfving, leder af det nationale politi driftsafdelingen i pressemeddelsen.

Flere vidner har beskrevet for den svenske TV-kanal SVT, hvordan lastbilen kørte ind i menneskemængden på Drottninggatan og derefter til højre ind i storcentret »Åhléns«.

Flere bevæbnede betjente, som stod ved stormagasinet Åhléns, begyndte at affyre skud. Samtidig begyndte folk at løbe, fortæller Aftonbladets journalist på stedet ifølge Ritzau.

Et øjenvidne beskriver sin oplevelse således:

»Jeg gik på hovedgaden, da der kom en stor lastbil ud af ingenting. Jeg kunne ikke se, om nogen kørte den, men den kom ukontrolleret. Jeg så mindst to blive påkørt. Jeg løb derfra så hurtigt, jeg kunne,« siger Dimitris til Aftonbladet ifølge Ritzau.

SVT har talt med et anden øjenvidne, Nasrin, der græder, mens hun fortæller tv-stationen, hvad hun så:

»Jeg var rædselsslagen, jeg ryster stadig. Jeg så en kvinde, der havde mistet sine ben. Det kunne have været mig,« siger hun ifølge tv-stationen.

Hun forklarer at, lastbilen kom kørende med raketfart:

»Den knuste alt på sin vej. I starten troede vi, det var en eksplosion på grund af de høje lyde. Da vi gik ud på gaden, så vi, at alt var knust,« afslutter hun.

Den svenske radiovært, Martin Svenningsen, fra »Sveriges Radio« var vidne kaoset det centrale i Stockholm. Han fortæller til expressen.se, hvordan han forsøgte at redde flere tilskadekommende:

»Der var blod overalt. Jeg så to ødelagte kroppe og forsøgte at redde en tredje, men jeg kunne ikke. Jeg lænede mig tilbage og lukkede øjnene,« fortæller Svenningsen til det svenske medie.

»Det var helt uforståeligt. Så utroligt svært at forstå. Det tog et stykke tid, før jeg forstod, hvad der rent faktisk skete, fordi du har set og læst om disse begivenheder i verden, men du har ingen idé om, hvad det er, indtil du selv oplever det,« afslutter han.

Politiet fik meldingen om lastbilen klokken 14.53. Lastbilen tilhører firmaet Spendrups og er ifølge ejeren blevet kapret.

»Det er en af vores distributionsbiler, som kører med leverancer. I forbindelse med en levering til restauranten Caliente er der nogen, som hopper ind i førerkabinen og kører væk med bilen, mens føreren losser den,« siger kommunikationschef Mårten Lyth til SVT.

Ifølge føreren var vedkommende bevæbnet og maskeret, skriver Expressen. Føreren forsøgte at standse personen ved at springe frem foran lastbilen, og han blev let påkørt. Lige efter kørte lastbilen ind i folkemægden på Drottninggatan. Der er omkring 650 meter fra stedet, hvor lastbilen blev stjålet til stormagasinet, Åhlens, som lastbilen kørte ind i siden på og brød i brand.

Ifølge SVT har der også været skyderi flere steder. Men det er ikke bekræftet af politiet.

»Vi har modtaget patienter«

Oven på hændelsen har politiet spærret det svenske parlament, Riksdagen, af. Den svenske regerings ministre skal være fragtet i sikkerhed. Al togtrafik, som kører gennem Stockholms hovedbanegård, er desuden standset, skriver SVT. Biografer og teatre i hovedstadsområdet holder også lukket, skriver Sydsvenskan.

Det store sygehus Karolinska er gået i katastrofeberedskab og har indkaldt alt ledigt sundhedspersonale.

Sofia Sjöman-Waas, pressechef på Södersjukhuset, bekræftede, at hospitalet har modtaget de tilskadekomne efter angrebet på Drottninggatan.

»Vi har modtaget patienter, men vi kommenterer ikke på, hvor mange det drejer sig om, eller hvordan de har det. Sådan arbejder vi altid,« siger hun til Aftonbladet.

»Det er en ekstraordinær situattion. Alt, hvad jeg kan sige nu er, at vi har patienter, men jeg vil ikke komme gå ind på, i hvilket omfang de kommet til skade,« fortsætter hun.

Politiet i de største norske byer og i Oslos lufthavn vil indtil videre bære våben som reaktion på angrebet i Stockholm, skriver det norske nyhedsbureau NTB ifølge Ritzau.

Flere af Øresundsbroens kørebaner i retning mod Danmark er desuden blevet lukket, fordi politiet kontrollerer køretøjerne, skriver Ritzau.

Læs mere ved at følge Berlingskes Liveblog her.

Er du i Stockholm og har du yderligere oplysninger om sagen, så kontakt Berlingskes journalist Jens Anton Bjørnager på jabj@berlingske.dk.