Svensk »massemorder« fejlagtigt dømt

En af alle tiders mest brutale »massemordere« – svenske Thomas Quick – fik i går sin første dom annulleret, og noget tyder på, at Quick snarere end morder er offer for – og medskyldig i – en gigantisk retsskandale.

Svenske Thomas Quick, der er dømt for at have begået otte mord, blev fredag frikendt for et drab på den israelske turist Yenon Levi i 1988. Statsanklageren siger, at der ikke var bevismateriale nok til at føre sagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dagens Nyheter
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I årevis har konspirationsteoretikere forsøgt at afsløre sverigehistoriens potentielt største retsskandale: At massemorderen Thomas Quick – med otte morddomme og angiveligt ca. 30 ofre på samvittigheden – skulle være ét, stort bluffnummer med tråde til toppen af den svenske magtelite.

LÆS OGSÅ:
Thomas Quicks egen weblog (eksternt link)

Fredag kom der en indikation på, at der kan være noget om snakken.

Myndighederne har afvist de utrolige påstande om, at alternative psykoterapeuter, en overambitiøs anklager og ikke mindst en opmærksomhedssøgende patient skulle have »opfundet« uhyret Thomas Quick og snydt et antal dommere, mens de rigtige mordere gik fri.

Men efter at Thomas Quick – der nu kalder sig ved sit barndomsnavn Sture Bergwall – forrige vinter trak alle erkendelser tilbage, er han bevilget genrejsning af sagen om drabet på israelske Yenon Levi, og igår offentliggjorde den nuværende chefanklager Eva Finné, at der ikke er grundlag for at føre en ny sag – de facto en frikendelse.

»Godt nok har han indgivet en del oplysninger, der stemmer med de øvrige beviser, men hans historie præges af modsigelser og ændrede udsagn i en sådan grad, at man ikke kan forvente en fældende dom,« lyder begrundelsen.

I Levi-sagen har kritikere hæftet sig ved, at Bergwall ændrede forklaring om gerningsted og mordvåben et tocifret antal gange. Den nu pensionerede chefanklager, Christer van der Kwast, og Bergwalls tidligere forsvarsadvokat og senere ligestillingsombudsmand, Claes Borgström, påpeger omvendt, at Bergwall har beskrevet detaljer, som kun morderen kunne kende til.

Tvivlsomme metoder

Men mange medier og meningsdannere har den seneste tid lagt pres på myndighederne, og Bergwalls nye advokat, Thomas Olsson, har allerede begæret endnu en sag genoptaget og vil fortsætte, til Bergwall er renset.

»Mønstret er det samme i alle sagerne, hvor Bergwall er gået fra ikke at kunne detaljer om mordet overhovedet til at erkende mordet meget præcist efter tvivlsomme forhørsmetoder og instruktioner – oplysninger som anklagere og politi siden har tilbageholdt for domstolene,« siger Thomas Olsson, der håber, at sagen vil føre til en undersøgelse af det svenske retssystem, ligesom det kan blive aktuelt med efterforskning af alternative mordere.

Og så håber han, at Sture Bergwall vil blive sluppet ud af den lukkede anstalt.

»Inden han begyndte at erkende de her mord, der var han på vej ud, og var han ikke blevet knækket med stoffer og en mildt sagt alternativ behandling, så ville han have været en fri mand, så det må være udgangspunktet. Jeg har lige snakket med Sture, og han er meget lettet. «

Den tidligere chefanklager, Christer van der Kwast, fastholder dog fortsat, at massemorderen Thomas Quick er alt andet end en illusion.

»Det er noget møg, at man ikke laver en fuldgyldig genoptagelse af sagen for åbne døre, så Quick får lov til at forklare sig. Det her er en bekvem udvej for at slippe for en omfangsrig og besværlig, ny proces. Quick er dømt på et rigtigt grundlag og fik genrejst sagen på et forkert grundlag. Jeg tror, at mediepresset har haft sin indflydelse,« siger han til TT.