Svensk-iransk forsker kan blive henrettet i dag: Nu beder hans familie i Sverige omverdenen om hjælp

Det er fire år siden, at Ahmadreza Djalali tog fra sit hjem i Stockholm for at besøge universitetet i Teheran. I dag kan han blive henrettet.

Vida Mehrannia (tv.), Ahmadreza Djalalis hustru, har i løbet af de seneste fire år ofte udtalt sig til pressen og forsøgt at få sin mand løsladt i Iran. I dag han kan blive henrettet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maarten Weynants/AFP/Ritzau Scanpix

Vida Mehrannia aner ikke, hvad hun skal gøre. For en uge siden talte hun i telefon med sin mand, som for fire år siden rejste fra deres hjem i Sverige for at besøge universitetet i Teheran og holde et oplæg. Men han kom aldrig hjem igen.

I stedet blev han anholdt for en forbrydelse, som Vida Mehrannia er overbevist om, at han ikke har begået. Og i dag, onsdag, forventer han at blive henrettet som en af de første fængslede borgere med dobbelt statsborgerskab i Iran.

»Jeg er ikke en politisk person, men alt, jeg kan bede om, er, at lande med indflydelse, måske Østrig eller USA, vil bede Iran om at åbne hans dør og aflyse hans dom. Jeg håber, medierne vil hjælpe mig,« siger Vida Mehrannia til The Guardian.

»Jeg kan ikke fortælle mine børn, hvad der er foregået de seneste fire år. Hvordan skal jeg forklare alt dette?«

En aktivist protesterer mod den dødsdom, som den svensk-iranske læge og forsker, Ahmadreza Djalali, blev tildelt i Iran i 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER HOSLET.

Ahmadreza Djalali, børnenes far og Vida Mehrannias ægtefælle, er svensk statsborger og plejede at arbejde som læge og forsker ved Karolinska Institutet i Stockholm. Men da han i 2016 rejste til Iran, blev han anholdt, fængslet og senere dømt for spionage på vegne af Israel.

Han stod anklaget for at have hjulpet Israel med efterretninger, der gjorde det muligt at likvidere en række højtstående atomfysikere fra Irans atomprogram. Og han tilstod endda på iransk TV at have begået forbrydelsen.

Men ifølge Amnesty International, hans venner og familie blev han tvunget til at tilstå med tortur og trusler.

I 2017 fortalte Vida Mehrannia til svenske medier, at hendes mand var blevet tvunget til at indspille en tilståelsevideo. Hvis han gjorde det, ville han blive løsladt, forklarede de iranske myndigheder ham, ifølge hans hustru. Hvis han ikke gjorde det, ville de gå efter hans børn i Sverige, truede de.

Så han gjorde det. Og blev straks efter sat i isolation, ifølge hustruen.

I 2017 opretholdt den iranske højesteret, at han fortjente dødsstraf for sin forbrydelse.

Udenrigsminister forsøgte at bremse henrettelse

Sveriges udenrigsminister, Ann Linde (S), fortalte i sidste uge, at hun for nylig mødtes med den iranske udenrigsminister, Javad Zarif, for at forsøge at bremse Djalalis henrettelse.

Det iranske udenrigsministerium har siden hævdet, at Ann Lindes oplysninger om en snarlig henrettelse af Djalali er »ufuldstændige og falske« ifølge BBC.

Men ifølge The Guardians oplysninger blev Ahmadreza Djalali dog forflyttet fra Evin-fængslet til Rajai Shahr-fængslet tirsdag. Det er standardprocedure forud for en henrettelse. I Iran finder henrettelser ofte sted om onsdagen.

Ifølge menneskerettighedsgruppen Iran Human Rights kan Ahmadreza Djalali blive henrettet meget snart »og kun en kraftfuld og hurtig reaktion fra det internationale samfund kan redde hans liv«, udtaler gruppen til The Guardian.

Agnes Callamard, der er menneskerettighedsekspert og særlig efterforsker for FN, fortæller til The Guardian, at Ahmadreza Djalalis familie åbenbart i 11. time er blevet givet en sidste chance for at se ham.

»Samvittighedsløst. Og ulovligt. Menneskeliv, der blot bliver til brikker i international politik, lidt efter lidt uden nogen ende,« siger hun om sagen til The Guardian.

Bliver Djalali henrettet i dag, kommer henrettelsen blot kort tid efter at den iranske forsker Mohsen Fakhrizadeh for nylig blev likvideret i det, som Irans udenrigsminister kalder for et »terrorangreb«.

Han mentes at have været hovedmanden bag landets hemmelige bestræbelser på at udvikle atomvåben, og hans død forventes at forværre Irans allerede dårlige forhold til USA.