Svensk højrefløjsparti stormer frem

Ny meningsmåling giver Sverigedemokraterna 17,7 procent at stemmerne, hvis der var valg i dag.

Sverigedemokraterne går stærkt frem i den seneste meningsmåling. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved det seneste riksdagsvalg fik det svenske højrefløjsparti Sverigedemokraterna 12,8 procent af stemmerne, men nu viser en ny meningsmåling, at hvis der var valg i Sverige i dag, ville partiet få 17,7 procent af stemmerne.

Det er analyseinstituttet Yougov, der har foretaget målingen for avisen Metro og den viser samtidig at de borgerlige partier tilsammen vil få 38 procent af stemmerne, mens Socialdemokraterna vil få 29,6 procent.

Målingen er foretaget den 4. og 5. december, hvilket vil sige inden den svenske statsminister Stefan Löfven i et debatindlæg i Dagens Nyheter havde kaldt Sverigedemokraterna for "nyfascistiske". Et angreb, der af eksperter betegnes som et forsøg på at lægge så stor afstand til Sverigedemokraterne som muligt, da man ikke ønsker at tilnærme sig højrefløjspartiets indvandrerkritiske politik.

Målingen fra Yougov viser samtidig, at 69 procent af svenskerne mener, at Stefan Löfven traf den rigtige beslutning, da han tidligere på ugen udskrev valg efter at Sverigedemokraterne sammen med de borgerlige nedstemte regeringens finanslov.