Svensk gå-væk-design skal få hjemløse væk fra bybilledet

Skæve bænke og pigge i cementen, der holder tiggere og narkomaner væk, har bragt sindene i kog i Sverige.

En af de måder, man i Stockholm forsøger at forhindre hjemløse i at slå sig ned på, er ved at opsætte stole i stedet for bænke, så der ikke er mulighed for at lægge sig til at sove. Foto: Juan José Iragon / TT
Læs mere
Fold sammen

Den sovende spritter på bænken, usoigneret, langskægget og ildelugtende, den hjemløse under trappen med alle hendes poser, romafamilien med de mange børn uden sko, tiggeren uden ben på hovedbanegården og narkomanen i parken med bylder og sår i ansigtet. Nej vel. Det pynter ikke på en pæn, driftig og moderne storby. Derfor skal de væk. Men hvordan?

Joh, der hvor katten ikke må være, kan man spraye med et særligt stinkende middel, stofmisbrugerne på Københavns Hovedbanegård er i mange år blevet holdt fra døren med høj klassisk musik, og politiet kan fra tid til anden rydde en lejr af østeuropæere med politivedtægten i hånden. Men i det tolerante svenske folkehjem er man i stigende omfang begyndt at designe sig ud af problemerne, skriver Dagens Nyheter.

»Ekskluderende design« er det rammende blevet kaldt. En bænk formet, så man ikke kan ligge på den, et vindfang med stålbøjler, så man ikke man sidde der, pigge i cementen, et gitter for trappeskakten og mange andre fantasifulde indretninger ser dagens lys.

Foto: Juan José Iragon . Der er stadig bænke i den svenske hovedstads busskure, men en bøjle forhindrer, at bænken kan bruges som sovested. Fold sammen
Læs mere

Den svenske arkitekt Ola Andersson mener, at det er nødvendigt med visse typer af ekskluderende design.

»Al arkitektur regulerer jo, hvordan man bevæger sig i rummet. Man må skelne mellem privat og offentligt område, en yderdør eller et stakit om grunden er ekskluderende, fordi det er dét, der er deres funktion,« siger han til avisen.

Ikke lige her hos os...

I Stockholm, som i så mange andre storbyer bryder pæne borgere sig ikke om at se på armod, elendighed, tiggeri, misbrug og menneskelig fornedrelse midt i en travl hverdag. Og det har vakt debat i broderlandet.

Hele 49 procent af svenskerne vil ligefrem have gjort det forbudt at tigge på offentlige steder. For et halvt år siden var det kun 36 procent.

På Stockholms centralstation sørger tætsiddende bøjede rør for, at tidligere siddepladser ikke længere kan benyttes. Fold sammen
Læs mere

Men et forbud er politikerne i Riksdagen ikke med på, så debatten kører videre. Er det fattigdommen eller de fattige, der skal bekæmpes? Imens griber det særlige gå-væk-design om sig. De må gerne være her. Bevares. Bare ikke lige her.