Svensk forfatter: »Alt for ensidig debat om ID-kontrol«

De svenske medier har ikke smidt ID-kontrollen på forsiden onsdag, men kritisk debatindlæg om emnet får svenskerne op af stolen.

Der er udpræget kritik af ID-kontrollen i de svenske avisledere, men onsdag fylder historierne ikke meget. Her svensk politi på perronen i Kastrup Lufthavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De svenske aviser bugner ikke med artikler om flygtningesituationen ved den dansk-svenske grænse onsdag morgen.

Her er det nyeste, at den tidligere udenrigsminister Carl Bildt kritiserer Stefan Löfvens beslutning om at øge grænsekontrollen.

Den nye ID-kontrol i blandt andet Københavns Lufthavn har dog en del interesse fra læserne, og den tredjemest delte artikel på avisen Svenska Dagbladet er et debatindlæg om netop ID-kontrol og den svenske tone i debatten.

»Alt for ensidig debat om ID-kontrol,« hedder debatindlægget og efterlyser perspektiv i den svenske debat.

Ifølge forfatteren Torbjörn Elensky, der har forfattet indlægget, har modstanderne af ID-kontrol ikke øjne for, hvad det på længere sigt ville betyde for landet, hvis et stort antal papirløse flygtninge kom dertil.

Forfatteren nævner, at svenskernes lyst til at betale så høj skat, som man gør, vil svækkes, hvis alle i hele verden har adgang til det fælles svenske forsikringssystem, og hvis man skal understøtte et parallelsamfund af papirløse flygtninge.

Blandt andet derfor mener han, at ID-kontrol kan være en måde, hvorpå Sverige kan leve op til kravene om at have en »fungerende, solidarisk flygtningepolitik.«

Hos tabloidavisen Expressen hitter to historier om ID-kontrollen fra henholdsvis mandag og tirsdag på listen over mest læste. Det er blandt andet historien om 27-årige Emelie Haagerup, der måtte få sin far til at køre fra Gøteborg til Danmark for at hente datteren, der havde efterladt sit pas hjemme i Sverige.

I den skånske avis Sydsvenskan nævner man, som Berlingske også skrev tirsdag, at der kun kom 48 flygtninge til Malmø mandag. Inden da var tallet over 200 om dagen, siger skånsk politi. Efter indførsel af ID-tjek for at komme på et Øresundstog til Sverige er meget få flygtninge kommet til Sverige den vej, og ifølge politiet er hovedparten af de 48 flygtninge mandag kommet over med færge til Trelleborg.

I Dagens Nyheter fylder ID-kontrol ikke meget på deres hjemmeside onsdag morgen, og man skal scrolle langt ned for at få sidste nyt.

Topnyheden om flygtninge er en reportage fra Flensborg banegård. Her er afghanske flygtninge strandet på vej til Sverige, fordi både Danmark og Sverige har indført grænsekontrol.

De har ingen papirer, og de vil ikke søge asyl i Danmark eller Tyskland. En gruppe syrere hopper derimod på toget med pas i orden og retning mod Sverige. Men hvis de bliver taget i den danske grænsekontrol kommer de ikke længere, hvis de ikke søger asyl. Så er det tilbage til Tyskland.