Svensk erhvervsliv bekymret over nej til euro

Skuffelse og bekymring prægede svenske erhvervledere, efter at et klart flertal af svenske vælgere søndag sagde nej til at indføre euroen som valuta.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- For at nejet til euroen ikke skal ramme Sverige og svenske virksomheder alvorligt, er det helt nødvendigt med bred opbakning til en række vækstfremmende initiativer. Og de skal komme snart, skrev Söran Gyll, de svenske arbejdsgiveres formand, i en pressemeddelelse.

- Euroen ville have været et vigtigt skridt på vej til at få Sverige tilbage i toppen af den internationale velstandsliga. Da den svenske befolkning ikke har taget dette skridt, er det vigtigt, at vi sammen kommer videre, hed det i udtalelsen fra Sören Gyll.

Også en anden sværvægter i svensk erhvervsliv, Göran Tunhammar, var tydelig skuffet. - Jeg er bedrøvet. Det er et mærkeligt signal, vi sender omverdenen. Det er skæbnens ironi, at samme dag, som et overvældende flertal i Estland stemmer ja til EU, stemmer Sverige nej til til en vigtig del af EU-samarbejdet, sagde Göran Tunhammar.

Chefen for Sveriges Riksbank, Lars Heikensten, sagde i en første reaktion på valgresultatet, at Riksbanken fortsætter som tidligere.

- Mandag er en arbejdsdag stort set som alle andre dage, jeg har haft på Riksbanken, sagde han og fortsatte: - Det er vigtigt at betone, at vores pengepolitik fortsætter som tidligere. Vi laver prognoser over inflationen, og vi sætter renten efter, hvordan vi bedømmer udviklingen, noterede han tørt.

/ritzau/