Svensk ekspert: »Statsministeren har håndteret sagen ret imponerende, og Alliansen har tabt som følge«

Den svenske opposition krævede at tre ministre skulle gå af som konsekvens af den omfattende it-skandale. Men kun to er blevet afskediget. Landets populære forsvarsminister har fået lov at blive. Klogt spillet af statsministeren, mener svensk ekspert.

Den svenske statsminister, Stefan Löfven (S), har i første omgang vundet over oppositionen i konflikten om it-skandalen, mener svensk ekspert. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY

Statsminister Stefan Löfven (S) har vundet første slag.

Som følge af it-skandalen, der den sidste uge har forfulgt regeringen, krævede den svenske opposition, Alliansen, onsdag, at tre ministre skulle gå af. Men torsdag gik kun to.

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) og indenrigsminister Anders Ygeman (S) er ikke længere en del af regeringen. Det meddelte statsminister Stefan Löfven på et pressemøde torsdag formiddag.

Dermed har statsministeren beholdt sin forsvarsminister Peter Hultqvist (S), selvom oppositionen krævede hans afgang. Et klogt træk, mener Ann-Sofie Dahl, ph.d., der er svensk docent i international politik, og som også er tilknyttet den danske tænketank CEPOS.

»Jeg må indrømme, at statsministeren har håndteret sagen ret imponerende, og Alliansen har tabt som følge. Det er smart af Stefan Löfven at beholde forsvarsminister Peter Hultqvist, der er udbredt populær i befolkningen og som står stærkt politisk,« siger hun.

Hun forklarer, at regeringen har kunnet beholde forsvarsminister Peter Hultqvist i sin position, da hans departement ikke har været direkte indblandet i skandalen. Desuden betyder de seneste års trusler og terror i Sverige, at en stabil forsvarsminister er vigtigere nu end nogensinde før.

Politisk kommentator ved den svenske avis Svenska Dagbladet, Göran Eriksson, mener ligeledes, at Peter Hultqvist formår at blive på grund af sin popularitet, og fordi han anses for at være en »kompetent« minister. Dog er der endnu en grund:

»Det ville nok være for ydmygende for en socialdemokratisk statsminister at gøre præcis som Alliancen (og Sverigedemokraterna) befaler og give dem alle tre ministre,« skriver Göran Eriksson i sin analyse.

Kun en lille sejr til de borgerlige

Selvom Peter Hultqvist bliver i sin position, er det en sejr for de borgerlige, at især indenrigsminister Anders Ygeman er gået af, mener Ann-Sofie Dahl.

Mens Ann-Sofie Dahl betegner infrastrukturminister Anna Johansen som »rimelig ukendt«, har indenrigsminister Anders Ygeman været populær blandt svenskerne.

»Anders Ygeman har sammen med Peter Hultqvist stået som de stærkeste ministre. Han blev populær i forbindelse med flygtningekrisen i 2015, hvor han stod som regeringens egentlige leder, og hvor han skabte tryghed blandt befolkningen,« siger Ann-Sofie Dahl.

Regeringen har altså mistet en stærk spiller, men beholdt den stærkeste.

Et »chicken race« er begyndt

Ifølge Ann-Sofie Dahl har Alliansen nu hårde kår.

»Det er nærmest pinligt, hvordan regeringen har fået overtaget. Regeringen er styrket, og Alliansen er svækket. De spillede et sejt spil men tabte,« siger hun.

Nu bliver det ikke nemt for Alliansen at fastholde sit mistillidsvotum mod den »tunge« forsvarsminister Hultqvist, mener hun.

Men det ser ikke ud til, at Alliansen har tænkt sig at give op.

Kort efter pressemødet torsdag var Kristdemokraternas leder, Ebba Busch Thor, hurtig på tasterne. Hun meddelte på Twitter, at partiet ikke vil trække sit mistillidsvotum mod Hultqvist tilbage.

Ifølge politisk kommentator på det svenske dagblad Aftonbladet, Lena Mellin, er et »chicken race« netop startet:

»Hvem giver sig først?« spørger hun hypotetisk i sin analyse.

Når Alliansen ikke vil trække deres krav tilbage, skal statsministeren så alligevel fyre Peter Hultqvist og tabe ansigt foran hele Sverige?

Det kommer næppe til at ske foreløbigt, mener hun.

Hun spår dog, at oppositionen vinder sagen om Peter Hultqvist på længere sigt, fordi der er et flertal imod ham i det svenske parlament, Riksdagen. Dog kan statsministeren vælge at gøre sagen om forsvarsministeren til et tillidsspørgsmål om hele regeringen.

»Så vil vi snart have en ny regeringskrise på halsen,« afslutter Lena Mellin.