Svensk by protesterer på anden måned over tørklædeforbud

Vrede protester lyder for anden måned i træk i gaderne i den lille svenske by Skurup, efter at et forbud mod muslimske tørklæder trådte i kraft i december sidste år. Det er nu forbudt at bære hijab i børnehaver og skoler.

I den lille sydsvenske by Skurup er det nu forbudt at bære visse muslimske hovedbeklædninger i skoler og børnehaver. Arkivfoto: Lionel Bonaventure/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Der er for anden måned i træk vrede protester i den svenske kommune Skurup.

Striden drejer sig om et tørklædeforbud, der blev vedtaget i kommunen 16. december sidste år. Det er nu forbudt at bære hovedtørklæder i skoler og børnehaver, og for visse partier har det længe været et ønske.

Det skriver Sydsvenskan.

I den lille by Skurup, der ligger i det sydlige Sverige godt 30 kilometer øst for Malmø, har muslimsk hovedbeklædning længe været et hedt debatemne.

I august 2019 stillede byrådspolitikeren Lars Nyström fra Dansk Folkepartis svenske søsterparti, Sverigedemokraterna, forslaget i kommunebestyrelsen.

I forslaget lød det, at hovedbeklædning såsom burka, niqab og andre beklædningsgenstande – såsom hovedtørklædet hijab – skulle fjernes fra børnehaver og grundskoler. Baggrunden lød, at »mange indvandrere kommer fra lande, hvor synet på kvinders rettigheder adskiller sig fra det svenske syn på ligestilling«.

Vedtagelsen har fået mange indbyggere i Skurup på gaden for at demonstrere mod loven. Senest mandag var der en stor protest, hvor borgerne prøvede at råbe politikerne op.

For at vise støtte til de muslimske skoleelever har flere ikkemuslimske lærere på Prästamosseskolan i Skurup iklædt sig tørklæde i protest.

På Sverigedemokraternas Facebook-side lød efterfølgende beskyldninger om, at loven er »grundlovsstridig«, »pinagtig« og »racistisk«.

I Danmark har debatten om tørklædeforbud også været oppe at vende ad flere omgange med Dansk Folkeparti som stærk fortaler for nødvendigheden.

I 2018 fik DF en stor sejr med vedtagelsen af det, der i folkemunde blev døbt »burkaforbuddet«. Forbuddet, som egentlig var et tildækningsforbud, der ikke kun omfatter muslimske klædedragter, blev stillet af den daværende VLAK-regering.

Det blev gjort under parolen om, at niqabben ikke er »forenelig med værdierne og sammenhængskraften i det danske samfund eller respekten for vores fællesskab«, som det hed sig i Justitsministeriets udspil.

Burkaforbuddet trådte i kraft 1. august 2018, og overtrædelser af loven kunne dermed straffes med bøder på op til 10.000 kr.