Svensk betjent er dømt for uagtsomt manddrab i unik sag

For første gang i moderne tid er en svensk betjent dømt for uagtsomt manddrab efter fysisk indgriben.

Der er tale om en hidtil uset sag i moderne svensk retshistorie. Det siger Annika Norée, som forsker i straffe- og politiret og har fulgt sagen. (Arkivfoto). Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En svensk politibetjent er mandag blevet dømt for uagtsomt manddrab efter en hårdhændet anholdelse lidt uden for Stockholm sidste år.

Det sker ved byretten i den svenske hovedstad.

Der er tale om en hidtil uset sag i moderne svensk retshistorie. Det siger Annika Norée, som forsker i straffe- og politiret og har fulgt sagen.

»Det er første gang, at en politibetjent i moderne tid er blevet tiltalt for uagtsomt manddrab efter fysisk indgriben,« sagde hun kort før dommen.

Den mandlige betjent har fået en betinget fængselsdom og dagsbøder.

Han bliver straffet for en hændelse 12. november sidste år i Lidingö nær Stockholm. Her greb han sammen med en kollega ind mod en narkopåvirket mand, der opførte sig aggressivt og irrationelt.

Manden blev lagt i håndjern og placeret liggende på maven. Her blev han presset ned af betjenten, der placerede sit ben i mandens ryg.

Ifølge anklageskriftet blev manden presset mod jorden i »så lang tid, at han døde som følge af kvælning med efterfølgende hjertestop«.

Meget af hændelsen er blevet optaget af et kamera på en lastbil i nærheden.

»Byretten mener, at det gennem en video, der gengiver store dele af hændelsesforløbet, og en obduktionslæges oplysninger er bevist, at manden døde som følge af kvælning med efterfølgende hjertestop,« skriver retten.

Videoen viser, at manden holdes nede i cirka 1 minut og 45 sekunder.

»Retten vurderer, at der på det tidspunkt, hvor NN (den afdøde mand, red.) blev lagt i håndjern, ikke længere var nogen trussel om overhængende fare eller vold, der begrundede magtanvendelse,« lyder det.

Det svenske politis væsen for personaleansvar havde allerede inden mandagens dom meddelt, at betjenten får lov til at beholde sit job.

/ritzau/TT