Svensk anklager kræver dom på mindst to år til Bonnesen

Swedbanks tidligere administrerende direktør Birgitte Bonnesen, som er dansk, kræves idømt to års fængsel.

Swedbanks tidligere administrerende Birgitte Bonnesen, som er dansker, kræves i Stockholm idømt mindst to år fængsel for groft bedrageri og misbrug af insiderinformation. Janerik Henriksson/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den særlige anklager for økonomisk kriminalitet i Sverige har ved Stockholms byret krævet mindst to års fængsel til Swedbanks tidligere administrerende direktør Birgitte Bonnesen, som er dansker.

Bonnesen står tiltalt for groft bedrageri og misbrug af insiderinformation i den svenske storbank, hvor hun tidligere stod i spidsen for bankens operationer i Baltikum.

Retssagen mod hende er inde i syvende og sidste uge.

Bonnesen informerede ifølge anklagemyndigheden visse af bankens ejere om, at en efterforskning af banken var i gang, hvilket senere førte til et stort fald i bankens aktiekurserne.

Ifølge anklagerne skal hun have spredt vildledende oplysninger om Swedbanks ageren for at forhindre, opdage, forebygge og anmelde hvidvaskning af penge i bankens aktiviteter i Estland. Anklager som Birgitte Bonnesen under hele sagen har afvist.

En række interne rapporter, hvor ansatte i Swedbank påpegede risici, indgår i beviserne i sagen.

Det samme gælder en række interviews, som Birgitte Bonnesen gav til forskellige medier i forbindelse med kvartalsregnskaber fra Swedbank sidst i 2018 og først i 2019.

Baggrunden for mediernes fokus på hvidvaskning af penge i den periode var den store hvidvaskningsskandale, som kort tid før var blevet afsløret i Danske Bank.

Birgitte Bonnesens svar til journalisterne var sammenfattet, at Swedbank ikke havde opdaget uregelmæssigheder.

»Alt, hvad vi sagde, var sandt,« sagde hun under en afhøring i midten af oktober.

Det var det svenske tv-program Uppdrag Granskning, som har fokus på undersøgende journalistik, som i januar 2019 afslørede Swedbanks angivelige hvidvaskning af penge i Estland.

Under retssagen har Birgitte Bonnesen beskrevet afsløringerne som et chok.

Vicechefanklager Ted Murelius siger tværtimod, at banken var bekendt med hvidvaskningen, og at dette fremgår af forskellige interne rapporter.

/ritzau/TT