Svedende svenskere valfarter til dansk svedbehandling

En EU-dom kan tvinge Region Skåne til at punge ud med flere penge til de tusindvis af svenskere, som søger svedbehandling i Danmark.

Overdreven svedproduktion kan behandles med medicin, med operation eller med botox-indsprøjtninger. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Svedklinikken« på Amager behandler hvert år 2.500 svenskere med svedproblemer, og regningen dækkes kun delvist med svenske skattekroner, fordi den danske behandling er dyrere end den Sveriges sygehusvæsen selv tilbyder. Men nu skal hele beløbet betales, skriver Sydsvenskan i dag.

Det er især skåninge, som opsøger svedbehandlingen i Danmark, og derfor især Region Skåne, som  er kommet i svedekassen efter en EU-dom, som fastslår at hjemlandet skal betale den fulde pris for en behandling, som borgeren har krav på at søge i udlandet.

I Sverige kan borgere få svedbehandling for 6.600 svenske kroner, så det er hvad svenskere hidtil har fået med sig til at betale behandling på den danske svedklinik. Landsretten i Stockholm fastslog allerede sidste år på baggrund af EU-dommen, at hele behandlingen skal betales, et beløb på omkring 33.000 svenske kroner.

Afgørelsen er anket, men hvis højere instanser fastholder den, vil omkring 4000 svenskere, som allerede har været gennem en dansk svedbehandling, få krav på erstatning af deres egenbetaling, og fremover vil nye patienter også få betalt bl.a. forundersøgelser og lægemidler, som svenske skattekroner ikke hidtil har dækket.

I Sverige er der kun ét sted, hvor man kan blive opereret for svedproblemer andre steder end hænder og armhuler. Og stedet ligger i Uppsala, så sydsvenskerne søger naturligt mod nærmere behandlingsmuligheder som Svedklinikken, der belejligt er placeret i et kontorhotel i Tårnby, praktisk taget for enden af Øresundsbroen og motorvejen fra Sverige.

Bestemmelserne om frit sygehusvalg til behandling i udlandet er ens for Danmark og Sverige. Danmark står for langt størstedelen af de udenlandske behandlinger, som svenskere får dækket af den offentlige sygekasse Försäkringskassan. I 2014 blev 3682 svenskere behandlet i Danmark, heraf størsteparten netop for svedproblemer.

Det næstmest populære land for behandlinger af svenskere var Finland, hvor 366 behandlinger blev godkendt i 2014. Det skriver Sydsvenskan.