Svært at evakuere bjergbestigere fra Mount Everest

Adskillelige bjergbestigere befinder sig stadig på Mount Everest, hvor 17 personer har mistet livet i en lavine efter jordskælvet i Nepal lørdag. Evakueringen vil tage tid, da lavinen har ødelagt flere ruter på bjerget.

Adskillelige bjergbestigere befinder sig stadig på Mount Everest, hvor 17 personer har mistet livet i en lavine efter jordskælvet i Nepal lørdag. Evakueringen vil tage tid, da lavinen har ødelagt flere ruter på bjerget. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/NEPAL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NEPAL: Søndag morgen fortsætter myndighederne i Nepal evakueringen af bjergbestigere, der er strandet på det populære bjerg Mount Everest i Nepals østlige hjørne.

17 personer er omkommet, og 61 er såret, efter jordskælvet i Nepal lørdag udløste en lavine på bjerget, skriver nyhedsbureauet Reuters. Lavinen betragtes som den blodigste ulykke på verdens højeste bjerg nogensinde.

Ifølge Ang Tshering Sherpa, som er formand for Nepals Bjergbestigersammenslutning, befinder omkring 100 bjergbestigere sig uskadte i lejre over basecamp, hvor man opholder sig, inden man bestiger det sidste stykke af Mount Everest, og som blev delvist begravet under snemasserne lørdag. Disse har dog svært ved at komme ned, fordi lavinen har ødelagt ruterne til basecamp.

De første 18 bjergbestigere fra basecamp vil blive fløjet med helikopter i løbet af søndag morgen, skriver Reuters. Officielle kilder fra landets turistministerium oplyser, at mindst 1.000 bjergbestigere, herunder 400 udlændinge, befandt sig i basecamp eller på vej op ad bjerget, da lavinen ramte lørdag.

Lavinen var forårsaget af jordskælvet, der blev målt til 7,9 på Richterskalaen og ind til videre har kostet mere end 1.800 mennesker livet. Særligt landets hovedstad, Kathmandu, blev hårdt ramt af jordskælvet, hvor ejendomme og store bygningskomplekser styrtede sammen. Søndag arbejder myndigheder og nødhjælpsorganisationer fortsat på højtryk for at redde mennesker, der frygtes begravet under murbrokker og sammenstyrtede bygninger.

Det er fortsat vanskeligt at klarlægge det totale omfang af ødelæggelserne, da landets mobilnet er brudt sammen, og flere nødhjælpsorganisationer påpeger, at dødstal såvel som de fysiske ødelæggelser kan være markant højere, end de foreløbige udmeldinger har indikeret.

Jordskælvet lørdag morgen var det kraftigste i 81 år i Nepal, som har 30 millioner indbyggere og er et verdens fattigste lande.