Surferparadis vil trodse Trump

Hawaii vil hive Trumps nye indrejseforbud i retten. Indrejseforbuddet mod seks lande bliver udfordret af delstaten Hawaii, der kalder det et nyt muslimsk forbud.

Hawaii. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRIAN BIELMANN

Mens du sov, har vi læst nyheder. Her bringer vi de vigtigste nyheder fra natten:

Vi starter på Hawaii, her vil man forsøge at få suspenderet præsident Donald Trumps nye indrejseforbud ved en domstol.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters i følge Ritzau.

Den demokratiske justitsminister i Hawaii, Douglas C. Chin, kalder ifølge NBC News det nye indrejseforbud for en version 2.0 af det første forbud.

- Den nye ordre er ikke andet end en version 2.0 af et forbud mod muslimer. Under påskud af at tage hensyn til den nationale sikkerhed er forbuddet fortsat rettet mod indvandrere og flygtninge, siger han.

Ifølge advokater for delstaten vil Hawaii onsdag indgive en begæring til en føderal dommer om at udstede en midlertidig suspendering, der skal blokere for gennemførelsen af det nye forbud.

Den ene dommer bag suspenderingen af det første forbud, rigsadvokat Bob Ferguson fra delstaten Washington, har desuden meddelt, at han er i gang med at gennemgå den nye ordre meget grundigt.

Det nye forbud er planlagt til at træde i kraft 16. marts. Justitsministeriet i USA afviser at kommentere beslutningen fra Hawaii.

/ritzau/

Østrigs kansler vil straffe usolidariske EU-lande

Østrigs kansler, Christian Kern, vil straffe EU-lande økonomisk, hvis de modsætter sig at modtage tildelte flygtninge.

Det skriver det tyske nyhedsbureau dpa ifølge Ritzau.

Til den tyske avis Die Welt udtrykker Kern meget klart sin holdning forud for, de europæiske regeringsledere torsdag mødes i Bruxelles.

- Skulle lande afvise at være en del af løsningen på flygtningekrisen, eller sænke skatten på bekostning af deres nabolande, så bør de ikke modtage milliarder fra Bruxelles, siger Kern til avisen.

Mens nogle lande forventer solidaritet på nogle områder som udvikling, sikkerhed og sanktioner mod Rusland, så holder de igen, når solidariteten omhandler andre områder, mener Christian Kern ifølge Die Welt.

Han tilføjer samtidig, at Østrig ikke har planer om at øge deres bidrag til EU.

Fire lande har indtil videre afvist at tage imod flygtninge, som de har fået tildelt af andre EU-lande. Det drejer sig om Polen, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn.

/ritzau/

Panamas tidligere diktator indlagt med styrtblødning i hjernen

Panamas tidligere diktator Manuel Noriega er blevet indlagt i kritisk tilstand efter en operation i hjernen, skriver Reuters ifølge Ritzau.

Noriega blev tirsdag opereret for anden gang, efter at en godartet tumor var blevet fjernet.

- Han har en stor styrtblødning fra hjernen, og situationen er kritisk, fortalte hans datter, Lorena Noriega, til pressen uden for Santo Tomas Hospital, hvor operationen fandt sted.

Den 83-årige Noriega var ved magten i Panama i perioden fra 1983 til 1989, før hans regime blev nedbrudt af USA, der invaderede landet og brutalt fjernede ham fra magten.

Noriegas advokat, Ezra Angel, oplyste tidligere, at operationen var vellykket, men har senere oplyst, at den tidligere leders liv er i fare, og at han var hastet tilbage til hospitalet.

- Den første operation bragte hans liv i fare, den anden operation er endnu mere usikker, fortæller Ezra Angel.

Noriega afsoner lige nu en straf for mord på 60 år, men er sat i husarrest for at kunne gennemgå operationen.

Som militærdiktator for det centralamerikanske land skabte Noriega overskrifter verden over, da hans forhold til magthaverne i Washington blev forværret.

Det førte til, at USA i 1989 sendte 28.000 soldater til Panama, hvor de indledte en menneskejagt fra hus til hus for at få fingrene i Noriega.

/ritzau/