Superstjernen Hillary kæmper med farligt image

Hillary Clinton ventes søndag at offentliggøre sit præsidentkandidatur. Kendere af amerikansk politik betegner hende som en superstjerne, som døjer med et image som kold, hård og indfedtet i Washington.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Ifølge flere amerikanske medier offentliggør Hillary Clinton søndag, at hun stiller op som præsidentkandidat for Demokraterne i USA.

Den tidligere udenrigsminister og præsidentfrue har en lang politisk karriere bag sig, hvilket giver både fordele og ulemper i bestræbelserne på at nå Det Hvide Hus. En ulempe er hendes image, fortæller USA-eksperten Derek Beach, der er lektor på Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

»Mange kritikere kender hende som en emsig, alt for venstreorienteret kvinde, der ville bestemme ting, hun ikke burde blande sig i, da hun var førstedame. De sidste 10-15 år har hun forsøgt at »rebrande« sig, og jeg er sikker på, hendes rådgivere bruger mange penge på at finde ud af, hvordan hun opfattes hos moderate Republikanere nu - de såkaldte svingvælgere,« siger Derek Beach.

USA-eksperten fortæller videre, at mange amerikanere, især republikanske vælgere, opfatter Hillary Clinton lidt som den fiktive præsidentfrue Claire Underwood fra Netflix’ serie House of Cards: En kynisk kvinde, der ikke skyr nogen midler for at nå magten.

Men USA-analytiker Mette Nøhr Claushøj pointerer, at Hillary Clinton den seneste tid har vendt opfattelsen af sig selv som hård til noget positivt.

»Hvor de før prøvede at få hende til at fremstå blødere ved at gøre noget ved hendes frisure, prøver de nu at gøre det hårde til noget hipt, så hun virker nørdet og cool,« siger Mette Nøhr Claushøj.

På sociale medier har man for eksempel kunne se billeder af Hillary Clinton iført solbriller i en militærflyver med billedteksten »Don’t worry Barack, I got this«.

Ud over stemningen blandt svingvælgerne har USAs økonomi og de politiske modstandere indflydelse på, hvornår Hillary Clinton melder sig ind i kampen om præsidentembedet, fortæller Derek Beach. Hun skal også have tid til at samle nok penge ind til sin valgkamp.

»Der er taktik i at vente og se, hvem der melder sig som modstander,« siger han.

Denne gang ser det ud til, at de tunge republikanske drenge melder sig på banen - for eksempel tidligere Florida-guvernør Jeb Bush, og guvernøren i New Jersey, Chris Christie. Men det har længe ligget i kortene, at Hillary Clinton vil stille op, og Mette Nøhr Claushøj vurderer, at hun nu ikke kan tillade sig at vente længere af hensyn til partiet.

Hvad angår selve valgkampen, har Hillary Clinton både en udfordring og en fordel i sit efternavn.

»Hendes største ulempe er hendes største fordel - nemlig at hun er meget kendt og etableret. Alle amerikanere ved, hvem hun er, men mange er også trætte af hende. Hun er i eliten, hvad angår statsmandsniveau, og det er en kæmpe fordel. Men modstandere mener, hun er sovset ind i miljøet i Washington,« siger Mette Nøhr Claushøj.

En klar fordel for Hillary Clinton er imidlertid, at hun er en kvinde.

»Det er en kæmpe fordel. Mange er enormt begejstret for at hjælpe hende, og mange har følelsen af, at nu har vi haft den første sorte præsident, så mangler den første kvindelige,« siger Mette Nøhr Claushøj.

Hun spår Hillary Clinton gode chancer for at blive præsident, mens Derek Beach mener, det bliver lidt op ad bakke.