Superstjerne vil have nyt statsborgerskab – han skal bare lige kunne svare på tre spørgsmål

Den britiske musiker Ed Sheeran har uofficielt anmodet om dobbelt statsborgerskab i New Zealand. »Men ved du, hvad jandals er?« spørger landets premierminister, Jacinda Ardern, i en overraskende video.

Britisk musiker Ed Sheeran har uofficielt anmodet om statsborgerskab i New Zealand. Men først skal han svare på tre spørgsmål fra landets premierminister. Fold sammen
Læs mere

Når man er verdenskendt musiker, foregår en anmodning om dobbelt statsborgerskab åbenbart anderledes.

I hvert fald hvis man hedder Ed Sheeran.

Den britiske stjerne har i forbindelse med en række koncerter i New Zealand anmodet landets premierminister, Jacidna Ardern, om dobbelt statsborgerskab.

I en video til sine newzealandske fans siger han:

»Jeg er endnu ikke borger i New Zealand, men jeg arbejder på det. Hook me up, premierminister, please.«

Anmodningen fik 37-årige Jacinda Ardern til selv at optage en video. For hun har tre essentielle spørgsmål, Ed Sheeran skal besvare, hvis han skal kunne få statsborgerskab i New Zealand.

»Før vi kan tænke lidt mere over det, har jeg nogle meget vigtige spørgsmål til dig: For det første: Kan du lide ananasklumper? Ved du overhovedet, hvad de er?« spørger hun i videoen fra sit kontor i parlamentet.

De såkaldte »pineapple lumps« er en delikatesse i New Zealand. Det er ananasslik overtrukket med chokolade, der ofte opbevares i fryseren.

»For det andet: Er du villig til at bære »jandaler« i semi-upassende situationer, og ved du, hvad jandaler er?«

Andet spørgsmål i premierministerens hjemmelavede statsborgerskabsprøve henviser til en form for klipklapper, som åbenbart er populære på øerne, og som folk bærer året rundt.

»Tredje og vigtigste spørgsmål: Er du villig til at gøre New Zealand til dit hjem?« spørger premierministeren.

Sidstnævnte er en henvisning til en af premierministerens mærkesager. Jacinda Ardern har blot været premierminister i én måned, men har allerede gjort det klart, at det skal være sværere for udenlandske investorer at få statsborgerskab i landet.

En pinlig sag har nemlig sat fokus på, at udenlandske investorer spekulerer i landets ejendomme. I foråret kom det frem, at milliardær og konsulent for Donald Trump Peter Thiel tilbage i 2011 fik statsborgerskab efter at have tilbragt blot 12 dage i landet. Han har siden brugt sit dobbeltstatsborgerskab til at købe en massiv mængde boliger – uden at bo i New Zealand.

Det er med til at presse boligmarkedet i New Zealand, der i forvejen er kritisk og har efterladt knap 40.000 – ud af landets knap 4,7 mio. borgere – hjemløse.

Ed Sheeran bliver næppe så heldig som Peter Thiel.

Normalt er det nemlig et krav, at ansøgeren skal have tilbragt mindst 1.350 dage i New Zealand inden for de seneste fem år. Så musikerens udsigt til at blive statsborger lader nok vente på sig.

Musikeren har endnu ikke besvaret premierministerens spørgsmål.