Superstjerne overrækker pris til Aung San Suu Kyi

Den burmesiske menneskerettighedsforkæmper modtager mandag endnu en fornem pris på sin Europatur. Den bliver overrakt af en af hendes største fans - U2s forsanger, Bono.

Foto: ROGERIO BARBOSA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kun to dage efter at have modtaget Nobels Fredspris skal Aung San Suu Kyi holde endnu en takketale. Mandag får hun nemlig overrakt en fornem Amnestypris af U2s forsanger, Bono.

- Aung San Suu Kyis værdighed og mod har vendt en vaklende verden i retning af demokrati. Vi føler alle, at vi kender hende, men det bliver en fornøjelse af møde hende personligt, siger Bono ifølge avisen Irisk Times.

Prisen »Amnestys Ambassadør for Samvittighed« bliver overrakt tre år efter, at den egentlig blev tildelt Aung San Suu Kyi - ligesom Nobels Fredspris først kom i hænderne på hende 21 år senere.

Den 66-årige demokratiforkæmper modtager priserne for sit arbejde for menneskerettigheder og demokrati i Burma, også kendt som Myanmar, hvor hun har siddet i husarrest i 15 år.

I 2009 dedikerede U2 en række koncerter til Aung San Suu Kyi for at kræve hendes løsladelse. Året efter blev hun løsladt som led i Burmas demokratiseringsproces, og det har nu givet hende mulighed for at forlade landet.

Aung San Suu Kyis rundrejse i Europa er den første siden 1988, og på sin tur skal hun blandt andet deltage i en FN-konference i Schweiz, tale i det britiske parlament og modtage en hædersbevisning på Oxford University.

Mandag bliver et sandt kendismøde for nobelprismodtageren i Irlands hovedstad, Dublin. I forbindelse med Amnestyprisen spiller U2 nemlig en offentlig koncert til ære for Aung San Suu Kyi - under navnet Electric Burma - hvor sangere som Bob Geldorf og Damien Rice og skuespilleren Vanessa Redgrave også deltager.