Supercyklon rammer i aften - 400.000 mennesker evakueret

I Indien forbereder man sig på, at cyklonen Phailin rammer fastlandet og frygter, at den vil forårsage massive ødelæggelser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

INDIEN: Massiv regn og voldsomme vindstød venter lørdag aften den indiske østkyst. Næsten 400.000 mennesker er allerede blevet evakueret fra regionen, efter at den indiske regering har udsendt en »rød alarm« og advaret befolkningen mod det, er meget vel kan blive den største cyklon, landet nogensinde har set, skriver Reuters.

Samtidig har både hinduer og muslimer samlet sig i moskéer i Odisha-delstaten for at bede til, at supercyklonen, som har fået navnet Phailin, ikke bliver lige så ødelæggende, som en lignende orkan, der ramte kysten for 14 år siden. Her blev 10.000 mennesker dræbt.

Meget tyder imidlertid på, at Phailin ankommer med brutal styrke lørdag aften. Lørdag morgen lokal tid målte man således vindstyrker på mindst 220 km/t ud, og det meteorologiske institut i Indien forventer, at vandstanden vil stige med tre-fire meter, når den rammer kysten.

»Orkanen kan potentielt ødelægge meget, når man tager vindstyrken i betragtning,« siger Lakshman Singh Rathore, chef for landets meteorologiske institut, ifølge Reuters.

Evakueringen har betydet, at man ser flere familier vandre fra hjem til beskyttelsesrum, og at turister har forladt området, herunder det populære Puri. Igennem højttalere i byer, i radio og i TV har embedsmænd opfordret folk til at forlade området.

»Vindstyrken tager til nu. Nogle mennesker var tidligere modvillige, men nu vil de gerne væk,« siger embedsmand Pradeep Kumar Mohapatra til Reuters.

Phailin fyldte lørdag morgen det meste af Den Bengalske Bugt og vejrtjenester i både Indien, USA og Storbritannien forventer, at den vil ramme landet i aften lokal tid som en kategori 5-storm, den mest voldsomme på skalaen.