Sunde vaner skaber massedød down the pub

Nye advarsler fra sundhedsstyrelsen truer Storbritanniens pubber i stor stil.

I 1980 var der 70.000 pubber i Storbritannien – i dag er der 48.000. En generel sundere livsstil angives som medvirkende årsag til det dramatiske fald i antallet af pubber. Foto: Eddie Keogh
Læs mere
Fold sammen

»Jeg vil drikke mindre i det nye år.«

Sådan lyder mange nytårsforsætter, og det bliver da også mere og mere populært at begynde det nye år med at være tørlagt i januar måned.

Men hvis man har god samvittighed derover, har man slet ikke forstået, hvilke fatale konsekvenser, ens valg har for den lokale pub og den flinke bartender, klager britiske pubejere.

Som avisen The Guardian skriver, kan man uden for Dorset Bar and Kitchen i den sydengelske by Brighton se et skilt med påskriften »Hver gang, du er tørlagt i januar, dør en bartender.«

Fænomenet med at skifte fadøl ud med frisk grøntsagssaft er de seneste år blevet så udbredt, at det efterhånden gør rigtig ondt på de britiske pubejere. Og det er kun blevet værre af, at der sidste uge kom nye retningslinjer for, hvor mange genstande, man maksimalt bør indtage om ugen.

Det er første gang i 20 år, at de britiske sundhedsmyndigheder kommer med nye tal i den henseende, og ligesom herhjemme er det meningen, at man skal drikke mindre. 14 genstande – hvilket svarer til seks af pubbens pints – om ugen anbefales det at både mænd og kvinder har som øvre loft.

Herhjemme skriver Sundhedsstyrelsen, at man har en lav risiko for at blive syg på grund af alkohol ved et forbrug på syv genstande om ugen for kvinder og 14 for mænd.

Men selv om de britiske kvinder i modsætning til deres danske søstre har opnået ligestilling, når det kommer til alkohol, kan både de og mændene på pubben gyse over myndighedernes udmelding om, at der ikke findes et »sikkert« niveau af alkoholindtag, og at selv en smule øger risikoen for at få kræft, især brystkræft. Med andre ord: lad helt være.

Og på trods af, at det er første gang i 20 år, at briterne får nye retningslinjer, er den gamle tradition med at drikke sig en ordentlig kæp i øret gennem de senere år blevet afløst af en ny og sundere livsstil, der – især i det sydlige England) – har vundet frem i en sådan grad, at pubberne har måttet lægge stilen om:

»Jeg føler, at jeg må flytte fokus fra alkohol. Vi serverer kaffe og friskpresset juice … Det er ekstremt svært at tjene penge. Vi arbejder hårdt på at få folk ind med events, quiz- og musikaften,« fortæller Ray Ribeiro, der ejer Dorset Bar and Kitchen, til Guardian. »Gratis WIFI er altafgørende.«

Og der er ikke blot tale om et par pubejere, der med klagesang forsøger at få kunderne til at smide nogle flere skillinger på bardisken: I 1980 var der 70.000 pubber i Storbritannien – i dag er der 48.000. Det anslås, at 29 pubber må dreje nøglen om hver uge.

Som bartender Debbie Hardy fortæller The Guardian, er hun glad for, at der er mindre af den massive druk, der tidligere har kendetegnet britiske vandhuller, men hun er ikke ovenud begejstret for den skrappe udmelding fra myndighederne:

»Jeg tror, at alkohol er skidt for dig. Det skaber kvaler for mange mennesker, men det kan beskattes, så det er lovligt. Der er en hel del kynisme over de videnskabelige undersøgelser, der modsiger hinanden. Den ene uge er rødvin sundt, den næste er det ikke. Jeg skruer ned for mit alkoholindtag, når jeg synes, at jeg bør gøre det. Jeg vil ikke opgive det.«

Måske slår man ikke sin bartender ihjel med sine gode intentioner, men der er alvorlig risiko for at tage livet af den lokale pub.