Sultkatastrofer har enorme økonomiske konsekvenser

Sult og underernæring rammer de allerfattigste lande endnu hårdere, end man hidtil har troet. Det viser nye undersøgelser, hvor FN for første gang har sat en pris på følgevirkningerne i en række afrikanske lande.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konsekvenserne af hungersnød er velkendte, men nu har FN for første gang sat en pris på følgevirkningerne i en række af de hårdest ramte afrikanske lande. Og konsekvenserne er enorme. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Etiopien, der adskillige gange har været ramt af hungersnød, mister for eksempel årligt tocifrede milliardbeløb som følge af sult, skriver avisen.

Når børn vokser op med underernæring, så udvikler deres hjerner sig ikke, som de skal, og de ender derfor med en lavere IQ og dårligere uddannelse.

»Derfor har underernæring af især børn ikke kun betydning for den enkelte person, men for hele familien - og kan underminere den socioøkonomiske udvikling,« siger professor Henrik Friis fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet.

Sultkatastrofer medfører ikke blot store menneskelige konsekvenser, men også store økonomiske tab, viser også nye undersøgelser lavet i samarbejde med FNs fødevareprogram, WFP, og Den Afrikanske Union.

Etiopien må for eksempel hvert år sige farvel til 16,5 procent af landets bruttonationalprodukt, BNP, som følge af sult og underernæring, viser undersøgelsen. Det svarer til, at landets 94 millioner indbyggere har 27 millioner kroner færre at gøre godt med om året.

»Det er første gang, der sættes tal på, hvad det betyder, at generationer ikke får den ernæring, de har brug for fra de er nul til fem år. Det dokumenterer, at underernæring ikke kun forkrøbler det enkelte menneske eller familie, men hele samfund,« siger nordisk direktør hos WFP, Anne Poulsen.

Ifølge udviklingsminister Christian Friis Bach (R) er underernæring et af de største problemer:

»Børn, der har været udsat for underernæring i deres første leveår, ligger typisk 15 til 20 procent lavere i test i folkeskolen. Underernæring påvirker ikke kun, hvor stærke og sunde børnene bliver, men også hvor kloge de bliver,« siger han.

Generalsekretær Anders Ladekarl fra Dansk Røde Kors er bekymret:

»Der skal ikke mange måneders sult til, før det kan få fatale følger. Nordkorea er et eksempel på, at sult og underernæring både går ud over befolkningens fysiske evner og resulterer i mindre hjerneaktivitet,« siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Den seneste opgørelse fra FN viser, at 870 millioner mennesker på verdensplan lider af sult. Frt svarer til én af hver ottende person i verden.