Sultestrejkende dansker nægter lægetjek

Mens dansk-bahraineren Abdulhadi al-Khawajas sultestrejke er gået ind i sin anden måned, nægter han nu at lade sig undersøge af læger i fængslet, og han er stoppet med at drikke vand.

En pige fra Bahrain med den fængslede dansker, Abdulhadi al-Khawaja på sin t-shirt. Fold sammen
Læs mere
Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den sultestrejkende dansker og menneskerettigheds- forkæmper Abulhadi al-Khawaja nægter nu at lade sig undersøge af læger i fængslet i Bahrain.

I mere end en måned - 32 dage - har han sultestrejket under overskriften »frihed eller død,« og nu nægter han altså at lade sig undersøge af læger med den begrundelse, at Bahrains regering bruger lægetjekkene til at sprede »falske oplysninger om hans tilstand.«

Bahrains ministerium for menneskerettigheder har udsendt en pressemeddelelse, som hævder, at den prominente menneskerettighedsforkæmper er ved godt helbred og bliver behandlet ordentligt.

Det billede kan hans familie langt fra genkende. For hver dag, der går, stiger frygten for, at al-Khawaja ikke overlever sin langstrakte protestaktion. Både hans familie, Amnesty International og Bahrain Center for Human Rights har udtrykt dyb bekymring over hans tilstand.

- Min far har lige ringet. Hans helbred er forværret i dag, fordi han er stoppet med at indtage selv væske og salt, oplyste hans 28-årige datter Zainab al-Khawaja søndag og fortsatte:

- Han har tidligere fortalt, at han kun indtager væske for at give regeringen tid (til at løslade ham, red.), men at han til enhver tid var parat til at stoppe.

Abdulhadi al-Khawaja afsoner en livstidsdom for at have deltaget i de folkelige protester mod regimet i den lille golfstat sidste år.

Tidligere rapporter fra fængslet går på, at han nu er så svag, at han ikke kan stå op. Han ligger derfor ned det meste af dagen og svinder langsomt ind. Datteren Zainab al-Khawaja har fortalt, at hans hals er blevet ubehageligt tynd, og at han har svært ved at koncentrere sig.

Desuden har Abdulhadi al-Khawaja lavt blodtryk, lavt blodsukker og lav kropstemperatur. Hans kæbe er i forvejen beskadiget på grund af de hårde tæsk, han fik under sin anholdelse i april, og hans krop er svækket på grund af omfattende og systematisk tortur i fængslet.

I mere end en uge har al-Khawajas vener været tørret så meget ind, at det ikke har været muligt for læger at indlægge drop. Da et lægehold fik ham sendt til hospitalet i sidste uge, måtte de opgive drop, fordi den afkræftede al-Khawajas arme svulmede helt op. Han fik i stedet vand og sukker og blev sendt tilbage til fængslet.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) understreger, at han og de danske myndigheder gør alt, hvad der står i deres magt for at få Abdulhadi al-Khawaja løsladt.

- Vi følger sagen minutiøst, og vi forfølger alle de spor, vi vurderer, kan få bragt denne både urimelige og ulykkelige sag til en ende, herunder om nødvendigt på højeste niveau, sagde Søvndal i et svar til Berlingske Nyhedsbureau fredag.

48 menneskerettighedsgrupper, herunder Amnesty International og Human Rights Watch, har appelleret til styret om at løslade Abdulhadi al-Khawaja.

Abdulhadi al-Khawaja har boet 12 år i Danmark og er tidligere formand for Bahrain Center for Human Rights. Men i snart 11 måneder har han siddet fængslet i golfstaten Bahrain, efter at en militærdomstol sidste år idømte ham en livstidsdom for at have deltaget i de folkelige protester mod regimet. Under anholdelsen blev den 49-årige Abdulhadi al-Khawaja banket så brutalt, at han brækkede kæben og stadig har svært ved at tale. I fængslet er han sidenhen blevet udsat for langvarig og systematisk tortur af maskerede vagter.

På grund af den omfattende tortur og to tidligere sultestrejker er al-Khawaja så afkræftet og udsultet, at hans fysiske tilstand svarer til en person, der har sultestrejket i mindst to måneder, oplyser datteren. Familien frygter, at hver dag kan blive den sidste for den prominente menneskerettighedsforkæmper.

Dokumentation: Læs al-Khawajas brev til Søvndal fra fængslet

Fredag var næsten 100.000 borgere på gaden i Bahrains hovedstad Manama for at vise deres modstand mod det siddende styre. Den kilometerlange protestmarch krævede demokrati og økonomiske reformer og løsladelse af politiske fanger. Der var tale om en af de største demonstrationer, siden Det Arabiske Forår blev indledt i golfnationen sidste år.

- Ned med Hamad, råbte demonstranterne henvendt til Bahrains sunni-muslimske kong al-Khalifa, der regerer over et shiamuslimsk flertal i landet. Shiamuslimerne tegner sig for op mod 70 procent af de 525.000 borgere i landet. De hævder, at de er udsat for diskrimination, som holder dem væk fra vigtige politiske embeder, og de ser derfor gerne, at sunniernes dominans af alle høje poster i samfundet brydes.

Flere steder - ikke bare i hovedstaden - blev demonstranterne mødt af Bahrains militære politi. Amatøroptagelser viser omfattende brug af tåregas.