Sultestrejkende dansk-bahrainer er døden nær

Abdulhadi al-Khawajas familie frygter for hans liv, efter at dansk-bahraineren er blevet flyttet til et militærhospital. Udenrigsminister Villy Søvndal lægger »massivt pres« på Bahrains kongefamilie for at få løsladt al-Khawaja.

Aabdulhadi al-Khawaja med sin datter, Maryam. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRIT / RB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Demokrati- og menneskerettighedsforkæmperen Abdulhadi al-Khawaja har kun få dage tilbage at leve i, hvis ikke han bliver løsladt hurtigst muligt. Det er frygten hos den sultestrejkende dansk-bahrainers familie, efter at Abdulhadi al-Khawaja i 58 dage har nægtet at spise.

Den 50-årige al-Khawaja, der sidste år blev dømt til livsvarigt fængsel for angiveligt at have forsøgt at omstyrte kongedømmet i Bahrain, er netop blevet overflyttet fra Al Qal’a Hospital i Bahrains hovedstad, Manama, til Bahrain Defence Force Hospital i byen Rifa’a.

- Hans tilstand er ekstremt kritisk lige nu, men de fortalte ikke, hvorfor han blev flyttet. Så jeg ved ikke, om han er i koma, lyder det fra al-Khawajas advokat, Faten Haddad.

Heller ikke datteren Maryam al-Khawaja har overblik over sin fars tilstand.

- Vi ved ikke, hvad hans situation er. Vi ved ikke, hvor længe han har tilbage, men formentlig er det kun nogle få dage. Min søster forsøgte at få lov at besøge ham i går, men hun er fængslet nu, siger Maryam al-Khawaja til politiken.dk.

- Hvis han bliver løsladt lige nu og fløjet til Danmark, så tror jeg på, at han kommer igennem det. Ellers tror jeg ikke, at han klarer den, siger hun.

Hendes søster, Zainab Al-Khawaja, blev anholdt, da hun torsdag aften mødte op foran fængselshospitalet i Bahrain og råbte på myndighederne for at få sin far løsladt. Hun bliver tilbageholdt indtil lørdag og er nu gået i sultestrejke i sympati med sin far.

Selv hvis Abdulhadi al-Khawaja overlever sin sultestrejke, kan der ifølge Jens Kondrup, der er overlæge ved Rigshospitalets Ernæringsenhed, allerede være sket uoprettelige skader i hans hjerne.

- Hans hjerne kan have taget skade. Enten fordi han har haft for lavt blodsukker over længere tid, eller fordi han ikke har fået d-vitaminer nok. Vi kender ikke til de omstændigheder endnu, men det er en risiko, som er der, siger Jens Kondrup til b.dk.

Ifølge udenrigsminister Villy Søvndal (SF) har den danske regering optrappet indsatsen for at få løsladt den sultestrejkende dansk-bahrainer, og der bliver lagt et »massivt pres« på Bahrains kongefamilie, lyder det.

- Vi må desværre konstatere, at bestræbelserne endnu ikke har ført til Abdulhadi al-Khawajas løsladelse og udrejse til Danmark. Men indsatsen fortsætter ufortrødent og med fuld styrke – uanset helligdagene, skriver Villy Søvndal i en e-mail til Berlingske.

Datteren Maryam al-Khawaja mener imidlertid, at situationen nu er så kritisk, at det, som hun kalder »det stille diplomati«, må ophøre.

- Det er på tide at få ham ud. Udenrigministrene i EU bør sætte sig sammen og overveje, hvilke alvorlige sanktioner man kan indføre for at få stoppet de fortsatte brud på menneskerettighederne, der finder sted i Bahrain, siger hun.

En domstol i Bahrain afviste 2. april at løslade Abdulhadi al-Khawaja på grund af hans sundhedstilstand og udskød en ny beslutning i sagen til den 23. april.