Sultan i Malaysia udpeger ny leder efter valg uden flertal

Efter valg uden endeligt resultat har Anwar Ibrahim torsdag fået titlen som premierminister i Malaysia.

Anwar Ibrahims udnævnelse kommer efter tre årtier med blandt andet fængsling efter dom for at være seksuel afvigende og en politisk karriere som leder af oppositionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: FAZRY ISMAIL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den malaysiske oppositionsleder Anwar Ibrahim er blevet udpeget som premierminister torsdag. Det oplyser sultanens palads ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Parlamentsvalget fandt sted lørdag uden et endeligt resultat på dagen.

Her lød det fra både landets tidligere premierminister Muhyiddin Yassin og Anwar Ibrahim, at de havde støtte nok til at danne regering. Præcis hvilke partier der støttede dem, afslørede de ikke.

Anwar Ibrahims udnævnelse kommer efter tre årtier med blandt andet fængsling efter dom for at være seksuel afvigende og en politisk karriere som leder af oppositionen.

Malaysia har 222 pladser i parlamentet, men lørdag blev der kun stemt om 220 af dem.

Anwars parti, Pakatan Harapan (PH), fik 82 pladser. Muhyiddins parti, Perikatan Nasional, fik 73 pladser.

Flertal – og dermed ret til at forme regering – kræver 112 pladser.

Muhyiddin har senere fortalt journalister, at siden ingen blok havde 112 pladser, bad kongen Anwar om at forme en samlingsregering.

Den 75-årige Anwar Ibrahim har været tæt på magten flere gange. I 1990erne var han vicepremierminister.

Herefter endte han i fængsel i næsten et årti. Her afsonede han en dom for sodomi og korruption. Anklager, som ifølge ham selv var politisk motiverede med et mål om at ende hans karriere.

De seneste tre år har landet haft tre forskellige premierministre. I samme periode har økonomisk nedgang og coronapandemien sat dybe aftryk på samfundet.

Derfor truede usikkerheden omkring det netop overståede valg også med at skabe mere ustabilitet i det sydøstasiatiske land.

/ritzau/