Sudan overvejer frit lejde til indespærret stammeleder

Internationalt pres fører til, at Sudans regering overvejer at acceptere, at en af Darfur-oprørernes nøglefigurer kan forlade den FN-lejr, som han har siddet indespærret i gennem 13 måneder. Samtidig kalder tidligere FN-chef i Sudan forhandlerne bag den kommende FN-styrke for »amatører«.

Krigere fra SLA, den sudanesiske befrielseshær i Darfur. Styret i Khartoum signalerer nu, at de overvejer at løselade SLA Unity-lederen Suleiman Jamous. Foto: Nic Bothma/EPA Fold sammen
Læs mere

Regeringen i Khartoum giver nu udtryk for, at den vil fravige kravet om, at anholde en af de ledende personligheder blandt oprørsbevægelserne i Darfur, når de ventede fredsforhandlinger starter om et par måneder.

»Når de reelle drøftelser starter, vil han blive løsladt,« lød det i går fra den sudanske udenrigsminister Ali Karti, som dog ikke vil udelukke, at der bliver stillet betingelser.

Hvis hans udtalelser står til troende, vil det betyde, at den 62-årige stammeleder Suleiman Jamous fra oprørsfraktionen SLA-Unity som reelt har siddet indespærret på en FN-base tæt ved Darfur i 13 måneder måske kan forlade sit skjul uden frygt for at blive arresteret af sudanske myndigheder.

Prominent støtte
Suleiman Jamous har som humanitær koordinator for SLA fungeret som forbindelsesled mellem oprørerne og FNs nødhjælpsorganisationer og sikret deres adgang til de hundrede tusinder af fordrevne indbyggere.

I regeringens øjne er han terrorist, og Khartoum reagerede med vrede, da FN uden at orientere regeringen for 13 måneder siden evakuerede Suleiman Jamous i en helikopter, for at han kunne komme under lægebehandling på en FN-base tæt på Darfur. Det førte til at Khartoum i nogle dage bandlyste alt nødhjælpsarbejde, samt at regeringen truede med, at han ville blive aresteret.

Siden har Suleiman Jamous ikke kunnet forlade basen og altså ikke kunnet deltage i de forhandlinger i Tanzania, hvor en række oprørsgrupper tidligere på ugen blev enige om et grundlag for fredsdrøftelser med regeringen. Til gengæld mangler et par af oprørernes nøglefigurer blandt underskriverne, hvilket svækker aftalen. Oprørerne er indbyrdes splittede og ligger ofte både i kamp med hinanden og med regeringsstyrker og deres forlængede arm, den berygtede Janjaweed-milits. Men Suleiman Jamous anses regionalt og internationalt som den mand der hvis om nogen kan forene de stridende oprørere. Derfor er kravet om hans »løsladelse« på det seneste blevet bakket op af en halv snes internationale personligheder blandt andet den tidligere tjekkiske præsident Vaclav Havel og den sydafrikanske biskop Desmond Tutu.

Ydermere har den amerikanske skuespiller og UNICEF-goodwill-ambassadør Mia Farrow tilbudt at lade sig udveksle med ham.

Kritik af FN-aftale
Ligeledes gav FNs tidligere Sudan-ansvarlige, hollænderen Jan Pronk i går udtryk for, at Suleiman Jamous er en »afgørende person«, der har reddet et utal af menneskeliv.

»Han er en mulig brobygger og en dygtig forhandler,« sagde Pronk.

Bortset fra det, har Pronk i et interview med Reuters ikke store ord til overs for det internationale samfunds reaktioner på overgrebene i Darfur.

Jan Pronk der angiveligt selv blev smidt ud af Sudan af den sudanske regering, fordi den fandt hans kritik for skarp, siger bl.a. i interviewet, at Sudans regering med stort held har udvandet den FN-resolution, som den netop vedtagne internationale fredsstyrke skal fungere under. Han betegner de diplomater der har forhandlet resolutionen og mandatet med regeringen som »amatører«, og han frygter, at styrken vil blive handlingslammet på grund af en for svag styring.

Videre undrer han sig over, at resolutionen ikke stiller krav om, at den regeringsstøttede Janjaweed-milits skal afvæbnes. »Der er tale om en hurtig aftale, som alene skal tilfredsstille befolkningerne i de vestlige lande,« lyder hans vurdering.